fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Volontär hos Matcentralen, en ögonöppnare

Till Matcentralen, som drivs av Örebro Stadsmission, kommer människor som behöver hjälp med det mest basala, som mat på bordet. ÖBO stöttar verksamheten – även genom personella resurser, då våra medarbetare får möjlighet att ställa upp som volontärer på arbetstid.

Matcentralen är en del av Örebro Stadsmission. Här erbjuds matvaror till de mest utsatta personerna, samtidigt som matöverskott från butiker och grossister tas tillvara. Utbudet varierar beroende på vad butikerna lämnar. Ofta är det varor med kort datum eller skadade förpackningar, men inte alltid. För att få handla i Matcentralens butik behöver man vara medlem. Det kan man bli om man besöker Stadsmissionens mötesplats, där en behovsprövning sker. Målgruppen är bred – hemlösa, utsatta barnfamiljer, missbrukare, krigsflyktingar, utsatta EU-medborgare eller andra personer som har svårt att få ihop tillvaron.

Volontärer från ÖBO

Två ÖBO-medarbetare som tagit chansen är Emma Ahlén och Martina Eriksson, som båda jobbar på Fastighetsutveckling till vardags. De arbetade båda på Matcentralen vid några tillfällen under förra året, och har fått en positiv bild av verksamheten.

ÖBOs medarbetare, Emma och Martina, är volontärer hos Matcentralen.

– Den första gången gav Jonas Andersson, som är verksamhetsansvarig, oss en jättebra presentation av hur man arbetar inom Stadsmissionen och Matcentralen. Det var mycket som jag inte kände till, man blir imponerad av det gedigna arbete de gör, förklarar Emma.

– Under drygt fyra timmar arbetar man tillsammans med personalen, och man ser vilket arbete de gör varje dag. Det är synd att Matcentralen ska behövas, men det är samtidigt väldigt bra att de finns. Man kan säga att det blir dubbel nytta; de som är mest ekonomiskt utsatta får hjälp, men man minskar också matsvinnet, säger Martina.

Matcentralen har en egen lastbil och hämtar maten från butiker och andra donatorer. Varorna lastas av, vägs, registreras, sorteras och packas upp.

Det är praktiska sysslor som ÖBOs medarbetare kan hjälpa till med, som att sortera potatis, paketera mjöl, socker och ägg i mindre förpackningar, packa in varor i kyl- och frysrum, märka varor eller lägga ut produkter i butiken.

– Varorna finns i en regelrätt liten butik, där man som besökare betalar tio kronor per gång och kan plocka de varor man behöver i sin korg. Ingen delar ut mat eller säger vad man borde ta. På så vis känns det mycket respektfullt, påpekar Martina.

Många stöttar och det behövs

Verksamheten är helt beroende av donatorer som skänker varor. Idag samarbetar Matcentralen med butiker och en rad grossister. Dessutom finns en rad samarbetspartners, bland annat ÖBO, som bidrar ekonomiskt för att få de olika delarna av Stadsmissionens verksamheter att gå runt. Emma tycker att ÖBO gör rätt som engagera sig så mycket i Stadsmissionens arbete.

– Jag är faktiskt stolt över att jobba på ett företag som ger oss möjlighet att hjälpa till på ett så konkret sätt. För mig blev det en ögonöppnare, man ser hur stort behovet är och att det finns möjlighet att vara volontär även privat. Det kan jag absolut tänka mig framöver.

– Det blir tydligt att stödet kommer till nytta. Man känner sig lyckligt lottad efter att ha varit med och sett hur många som behöver hjälp. Och att vem som helst faktiskt kan hamna i en situation som gör att man behöver hjälp, påpekar Martina.

Vill du ge ett bidrag?

Du kan stötta Örebro Stadsmissions arbete genom att skänka en gåva.

Vill du delta som volontär? Kontakta Örebro Stadsmission. Periodvis är man i stort behov av extra händer.

Läs gärna mer om Örebro Stadsmissions arbete för människor som är hemlösa, lever i utanförskap eller har ekonomiska svårigheter.

Om Matcentralen

  • Verksamheten startade 2015.
  • Varje vecka hanteras nästan fem ton mat.
  • Cirka 250 hushåll besöker Matcentralen varje vecka.
  • Under 2023 omfördelades totalt 200 ton överskottsmat.
  • I Sverige finns tio matcentraler, i Stadsmissionens regi.
Tillbaka till social hållbarhet