fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Energispartips

Här har vi samlat enkla och smarta tips för hur du kan minska energiförbrukningen i din bostad.

Energisituationen i Sverige och i Europa är ansträngd, med höga priser på el och risk för att elen inte räcker för vissa timmar som följd. För att förbättra situationen behöver vi alla hjälpas åt.

Det kan vara svårt att veta hur mycket energi du gör av med i din lägenhet, särskilt om både vatten och värme ingår i hyran. Men det finns en hel del du kan göra för att minska både energiförbrukningen och din elräkning.

Bostaden

Släck lamporna

Ta för vana att släcka lamporna när du går ut ur rummet. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Det stämmer inte.

Räkneexempel: Belysning kan uppgå till cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet, en kostnad på över 1 000 kronor.

Byt till LED-belysning

Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda tio gånger mer energi jämfört med LED. Minska energin med 90% genom att gå över till LED där det finns halogen.

Äldre man byter glödlampa i taket.

Stäng av med strömbrytaren

Dator, tv och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge. Stäng av allt med ett tryck genom att använda en grenkontakt med strömbrytare.

Räkneexempel: Du kan sannolikt spara 400-800 kWh/år genom minskad standby-användning. Med dagen energipris kan det minska de årliga kostnaderna med över 1 500 kronor.

Var rädd om värmen i lägenheten

  • Ha inte för stora möbler eller långa gardiner framför dina element, det hindrar värmen från att komma ut i rummet.
  • Om du känner drag runt fönster och dörrar, kolla tätningslisterna. Om de är trasiga ska du göra en felanmälan till oss.
  • Vädra snabbt och effektivt genom tvärdrag; öppna mycket och vädra under kort tid.
  • Fler tips för bra värme och inomhusklimat.

Duscha effektivt

Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. Stäng av vattnet när du tvålar in dig och tvättar håret. Använd en timer om du vill hålla koll på tiden.

Räkneexempel: En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kWh per person.

Duschmunstycke med rinnande vatten

Var sparsam med vattnet vid disk och tandborstning

En kvarts disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter. Använd en balja eller diskpropp istället. Stäng av vattnet när du borstar tänderna.

Felanmäl rinnande kranar och toaletter

En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn och en rinnande toalett kan förbruka 1 000 liter vatten på ett dygn. Minska svinnet och kostnaderna genom att felanmäla rinnande kranar och toalettstolar.

Köket

Kastrull med lock på spis.

Sätt locket på kastrullen

Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare, och du kan spara över 30 procent energi.

Anpassa kastrullens storlek till plattan

Buckliga och repiga kastruller drar med energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

Räkneexempel: Om spisplattan är 1 centimeter större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Håll koll genom att lägga in en termometer. För varje grad extra kyla ökar du energiförbrukningen med 5-10 procent.

Frosta av frysen

Frosta av frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring.

Koka upp vatten i vattenkokare

Använd vattenkokaren för att koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsakerna. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Räkneexempel: Om alla svenska hushåll kokade upp två liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka en kastrull på spisen, skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.

Tvättstugan

Oavsett om du har tvättmaskin i lägenheten eller tvättar i tvättstuga går det att spara mycket energi.

Tvättmaskinslucka

Använd torkskåp och torktumlare med måtta

Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom, det är mest energisnålt.

Det går åt nästan lita mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan. Ett torkskåp använder ungefär lika mycket energi som 570 LED-lampor.

Räkneexempel: Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1 000 kWh el på att hänga tvätten i stället för att torktumla. Med dagens energipris innebär det över 2 500 kronor.

Tvätta med full maskin

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl, det förkortar torktiden och energiåtgången.

Fler energispartips

Frågor och svar om energiförbrukning