fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Så söker du studentbostad

Ska du studera i Örebro och söker bostad? Första steget är att registrera dig hos oss!

Registrera dig

För att söka bostad behöver du registrera dig som sökande i kategorin ”Studentbostad”. Du kan registrera dig från att du har fyllt 18 år. Registrera dig.

Du som redan är registrerad hos ÖBO loggar in på Mina sidor och aktiverar kategorin ”Studentbostad”. Logga in på Mina sidor. 

När du är registrerad samlar du en ÖBO-poäng per dag.

Sök studentbostad

Våra lediga bostäder publiceras kontinuerligt på vår hemsida. Se lediga studentbostäder.

Gör en intresseanmälan

När du hittar en studentbostad du är intresserad av att hyra anmäler du ditt intresse via hemsidan. Logga in och klicka på ”Gör intresseanmälan”. Du kan göra max tre intresseanmälningar samtidigt.

Du hittar alla dina intresseanmälningar på Mina sidor.

Få och besvara erbjudande om studentbostad

  • När anmälningstiden gått ut skickas ett erbjudande till dem som har högst poäng. Erbjudandet ser du även på Mina sidor, ”Mitt sökande”.
  • När du fått ett erbjudande är det viktigt att du tackar ja om du vill hyra lägenheten. Om du inte svarar på erbjudandet tolkar vi det som att du tackar nej.
  • För att kunna tacka ja till ett erbjudande om studentbostad måste du ha laddat upp ett aktuellt registreringsintyg eller antagningsbesked för kommande termin. Intygen finnas att hämta på ladok.se och antagning.se.
  • För att kunna signera avtal med BankID, aktivera E-avtalssignering på Mina sidor.

Ingen visning av studentlägenheter

Vi ordnar inga visningar av studentlägenheter.

Det här krävs för att hyra en studentbostad

  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du måste uppfylla ÖBOs krav på inkomst och krav gällande skulder och betalningsanmärkningar.
  • Du måste ha en gällande hemförsäkring.
  • Du måste vara antagen eller inskriven vid lärosäte i Örebro kommun och under kontraktstiden ha minst 15 godkända högskolepoäng per termin, dock inte på distans. Är du doktorand kan du inte hyra en studentbostad.
  • Även om du flyttar inom ÖBO ska du ha skött dina hyresinbetalningar och för övrigt inte ha några anmärkningar som hyresgäst och uppfyllt studiekravet.

Teckna avtal

Om du har högst poäng till en studentbostad, har laddat upp registreringsintyg/antagningsbesked och tackat ja till bostaden gör vi ett avtal.

Om du ångrar dig och vi måste annullera avtalet spärras du från att söka studentbostad under tre månader.

Skulle den personen som har högst poäng inte teckna kontrakt på bostaden går erbjudandet vidare till den personen med näst högst poäng, och så vidare.

När du tecknat avtal för en studentbostad hos ÖBO nollställs dina poäng i kategorin.  Vill du börja samla nya ÖBO-poäng behöver du registrera dig på nytt som sökande. Det gör du på Mina sidor under fliken ”Mitt sökande”, och det kan du göra så snart du har signerat ditt nya avtal. Därefter behöver du aktivera dig minst var 12:e månad för att behålla poängen.

Flyttanmälan

Du som flyttar för att studera på universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bör, det vill säga där du sover flest nätter.

Gör din flyttanmälan kostnadsfritt hos Skatteverket.

Flytta in

Snart är det dags att flytta in! Här hittar du våra bästa tips och råd inför flytten.

Frågor och svar om studentbostad