fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Laddning – elbil och laddhybrid

ÖBO har ett antal parkeringsplatser med möjlighet att ladda elbil och laddhybrid. De kommande åren skapar fler parkeringsytor med ansamlingar av elbilsladdare, så kallade laddkluster.

En ökad efterfrågan på parkeringsplatser med laddmöjlighet, och vår ambition om att ha ett modernt och attraktivt bostadsbestånd, gör att vi vill erbjuda våra hyresgäster och besökare möjlighet att ladda elbil. Med flera laddplatser samlade på ett och samma ställe, kan vi ge fler hyresgäster utökade möjligheter att ladda sin elbil.

Vi erbjuder två typer av laddningsalternativ:

  • Fast laddplats: Du hyr en egen parkeringsplats med ladduttag och betalar en månadsavgift för parkeringsplatsen. Du betalar även för den el du använder, som debiteras separat.
  • Öppen laddplats: Parkeringsplatser med ladduttag som delas med andra bilister. Här kan du ladda din bil vid behov, och betalar för den el du använder.

Hyra en laddplats

Färdiga och planerade platser

På kartan hittar du färdigställda och planerade laddkluster i ÖBOs bestånd. Både fasta och öppna laddplatser listas.

  • Grön kartikon = färdigställda laddplatser.
  • Gul kartikon = beräknas klart i början av 2023.
  • Orange kartikon = beräknas klart vid årsskiftet 2023/2024.
  • Röd kartikon = beräknas klart vid årsskiftet 2024/2025.

Fler laddkluster utreds och uppdateras på kartan i samband med att de blir bestämda.

Vi bygger fler laddplatser

Vi arbetar med att se över befintlig infrastruktur och tillföra fler ansamlingar av elbilsladdare, så kallade laddkluster, de kommande åren. När vi bygger nytt eller renoverar våra hus i större omfattning förbereder vi alltid för elbilsladdning på parkeringsplatserna, och tillskapar ett visst antal laddplatser.

Vår målsättning är att 15 procent av vårt parkeringsbestånd ska ha laddkapacitet inom de närmsta åren.

Lämna intresse för nya laddplatser

Du som är intresserad av att ha en laddplats i ditt närområde har möjlighet att lämna intresse. I takt med att vi ser att det finns ett större intresse i ett visst område, ser vi över möjligheterna att bygga fler laddkluster. Var vi kan bygga laddkluster beror på:

  • hur stort intresset är.
  • förutsättningarna i området.
  • förutsättningarna i elnätet.

Du lämnar att intresse finns genom att mejla kundcenter@obo.se eller ringa oss på 019-19 42 00. Vi behöver då veta i vilket område du är intresserad av att hyra en laddplats.

Observera att en intresseanmälan inte innebär att vi bygger om din befintliga parkeringsplats till en laddplats. En intresseanmälan ger oss underlag att skapa fler laddkluster i områden där vi ser att intresse finns. Laddplatserna hyrs sedan ut som vanligt via vårt uthyrningssystem.

Priser

Månadshyran för en fast laddplats varierar beroende på läge och typ av parkering. Du hittar de aktuella priserna i vårt uthyrningssystem. Priset för elen är 2,50 kronor per kWh.

På våra öppna laddplatser kostar det 5,20 kronor per kWh att ladda bilen.

Frågor och svar om elbilsladdning