fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Flytta ut

När du ska flytta är det en del du behöver hålla reda på. Här har vi samlat råd och tips inför flytten.

Säg upp ditt kontrakt

Det första du ska göra är att säga upp ditt kontrakt. Det kan du göra när som helst i månaden.

Uppsägning av bostad och seniorbostad

Uppsägning av studentbostad

Uppsägningstiden för studentbostad är två hela månader. Du kan säga upp din studentbostad till den sista eller den 14:e i månaden.

Uppsägningstid

  • Uppsägningstiden för bostad och seniorbostad är tre hela månader, även vid korttidskontrakt.
  • Uppsägningstiden för studentbostad är två hela månader.

Uppsägningstiden räknas alltid från den sista dagen i månaden. Vid uppsägning på Mina sidor visas möjliga uppsägningsdatum direkt i kalendern.

Flyttanmälan och adressändring

Gör en flyttanmälan hos Skatteverket i god tid före din flytt så att du får rätt folkbokföringsadress. Anmälan är kostnadsfri.

Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter, kommuner och regioner. Om du vill ha eftersändning av annan post kan du beställa det på adressandring.se mot en avgift.

Studenter ska folkbokföra sig på studieorten

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Flytta eller säg upp avtal och abonnemang

Meddela leverantörer av el, internet, tv och telefoni att du ska flytta och avsluta dina avtal som är kopplade till lägenheten. Du brukar antingen kunna flytta med dina avtal till den nya adressen eller så behöver du säga upp dem och teckna nya avtal.

En slutavläsning måste göras på elmätaren så att du inte riskerar att få betala elförbrukningen efter att du flyttat.

Visning av bostaden

Efter att du sagt upp avtalet är det dags för visning. Du visar bostaden för de personer som fått erbjudande om att flytta in efter dig.

Vi lämnar ut ditt namn, mejladress och telefonnummer till de personer som fått erbjudande, och de tar kontakt med dig för att komma överens om en tid.

För studentbostäder anordnas inga visningar.

Efter visningen sköter ÖBO kontakten med de som anmält intresse för bostaden. Om bostaden av någon anledning inte skulle bli uthyrd kan det bli aktuellt med en ny visning.

Meddela elleverantören att du ska flytta. En slutavläsning måste göras så att du inte riskerar att få betala elförbrukningen efter att du flyttat.

Avflyttningsbesiktning

När du säger upp ditt kontrakt ska en avflyttningsbesiktning utföras inom fem arbetsdagar. Vi kontaktar dig för att boka en tid. Du kan även själv boka en tid med oss genom att mejla till kundcenter@obo.se eller ringa 019-19 42 00.

Det är bra om du är med på besiktningen.

Under avflyttningsbesiktningen kontrollerar vi skador och slitage och jämför skicket på bostaden idag med skicket då du flyttade in. Eventuella skador får du chans att åtgärda innan du flyttar.

  • Se till att utrustning som tillhör lägenheten (exempelvis innerdörrar, hatthylla, belysning i fast armatur) återställs till besiktningen.
  • Övriga detaljer som tillhör bostaden, exempelvis brandvarnare, ugnsplåtar, bruksanvisningar eller tjänstefördelare (mediabox och tillhörande adapter) ska lämnas kvar i bostaden.

Efter avflyttningsbesiktningen skickar vi protokollet till dig via mejl.

Städ- och slutbesiktning

Kontakta oss senast tre veckor innan du flyttar ut för att boka en städ- och slutbesiktning. Mejla till kundcenter@obo.se eller ring oss på 019-19 42 00. Städ- och slutbesiktningen utförs när lägenheten är tömd och städad.

Hela bostaden ska vara välstädad när du flyttar ut. Det gäller även balkong, uteplats och förrådsutrymmen. Använd gärna vår checklista för att underlätta städningen:

Vid städ- och slutbesiktningen kontrolleras alla punkter i checklistan. Om bostaden inte är ordentligt städad blir du ersättningsskyldig för städkostnaden. Om du anlitar en städfirma, be dem att lämna ett visitkort i lägenheten så att den nya hyresgästen kan kontakta dem vid eventuella synpunkter på städningen.

Om nyckelbytet sker mellan hyresgästerna, till exempel vid ett direktbyte, genomför vi ingen städbesiktning. Då tar den hyresgäst som flyttar in över ansvaret att godkänna städningen.

Lämna in dina nycklar

Lämna nycklarna på ditt områdeskontor senast kl. 12.00 den första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut. Om du vill lämna in nycklarna tidigare går det självklart bra.

Nycklarna kan lämnas in på två sätt:

  • I nyckelinkastet på ditt områdeskontor. Samtliga nycklar och taggar ska ligga i en påse med ditt namn och adress.
  • Lämna in samtliga nycklar och taggar under områdeskontorets öppettider.

ÖBO-poäng

När du flyttar till en ny bostad hos ÖBO nollställs dina ÖBO-poäng. Vill du samla nya ÖBO-poäng behöver du registrera dig på nytt som bostadssökande. Det gör du på Mina sidor under fliken ”Mitt sökande”.

Om du flyttar från ÖBO behåller du dina ÖBO-poäng.

Sedan behöver du minst en gång per år (var 12:e månad) aktivera dig för att fortsätta samla poäng. Det gör du genom att logga in på Mina sidor. Väljer du att inte aktivera dig, försvinner dina poäng efter ett år.

Frågor och svar om flytt