fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Flytta ut

När du ska flytta är det en del du behöver hålla reda på. Här hittar du råd och tips inför flytten.

Säg upp ditt kontrakt

Det första du ska göra är att säga upp ditt kontrakt. Det kan du göra när som helst i månaden.

  • Säg upp ditt avtal på Mina sidor med hjälp av BankID.
  • Du kan också göra en skriftlig uppsägning och skicka via post eller lämna in under våra öppettider.
  • Om du flyttar inom ÖBO ska du säga upp din bostad i samband med att du undertecknar ditt nya kontrakt.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden räknas alltid från den sista dagen i månaden, oavsett när i månaden du säger upp ditt kontrakt.

  • Uppsägningstiden för bostad och seniorbostad är tre hela månader (även vid kortidskontralt).
  • Uppsägningstiden för studentbostad är två hela månader.

Vid digital uppsägning på Mina sidor visas möjliga uppsägningsdatum direkt i kalendern.

Flyttanmälan och adressändring

Gör en flyttanmälan hos Skatteverket i god tid före din flytt, så att du får rätt folkbokföringsadress. Anmälan är kostnadsfri.

Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter, kommuner och regioner, men vill du ha eftersändning av annan post kan du beställa det på adressandring.se mot en avgift.

Studenter ska folkbokföra sig på studieorten

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Visning

Efter att du sagt upp avtalet ska du visa bostaden för de personer som fått erbjudande om att flytta in efter dig. Vi lämnar ut ditt namn, mejladress och telefonnummer till de personer som fått erbjudande, och de tar kontakt med dig för att komma överens om en tid.

För studentbostäder anordnas inga visningar.

Efter visningen sköter ÖBO kontakten med de som anmält intresse för bostaden. Om bostaden av någon anledning inte skulle bli uthyrd kan det bli aktuellt med en ny visning.

Besiktning

När du säger upp ditt kontrakt ska du boka en tid för besiktning av bostaden. Det gör du genom att mejla till besiktningsgruppen@obo.se eller ringa 019-19 42 00.

Det är bra om du är med på besiktningen, men om du inte kan vara med skickar vi protokollet till dig via mejl efteråt.

Under besiktningen kontrollerar vi skador och slitage och jämför skicket på bostaden idag med skicket då du flyttade in. Eventuella skador får du chans att åtgärda innan du flyttar.

  • Se till att utrustning som tillhör lägenheten (exempelvis innerdörrar, hatthyllor, kryddhyllor) återställs till besiktningen.
  • Övriga detaljer som tillhör bostaden, exempelvis bruksanvisningar eller tjänstefördelare (mediabox), ska lämnas kvar i bostaden.

Städning

Hela bostaden ska vara välstädad när du flyttar ut. Det gäller även balkong, uteplats och förrådsutrymmen.

Använd gärna våra tips för att underlätta städningen.

Kontakta oss senast tre veckor innan du ska flytta för att boka en städ- och slutbesiktning. Mejla till besiktningsgruppen@obo.se eller ring oss på 019-19 42 00.

Vid städbesiktningen kontrolleras alla punkter i checklistan. Om bostaden inte är ordentligt städad blir du ersättningsskyldig för städkostnaden. Om du anlitar en städfirma, be dem att lämna ett visitkort i lägenheten så att den nya hyresgästen kan kontakta dem vid eventuella synpunkter på städningen.

Om nyckelbytet sker mellan hyresgästerna, till exempel vid ett direktbyte, genomför vi ingen städbesiktning. Då tar den hyresgäst som flyttar in över ansvaret att godkänna städningen.

Lämna in dina nycklar

Om ditt hyreskontrakt avslutas den sista dagen i månaden ska samtliga nycklar lämnas till ditt områdeskontor senast klockan 12.00 den första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut.

Du som flyttar från en studentlägenhet lämnar in nycklarna till ditt områdeskontor senast klockan 10.00 på avflyttningsdagen.

Frågor och svar om flytt