fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Brandsäkerhet – skydda dig mot brand

Det finns många enkla saker du kan göra för att förhindra en brand i ditt hem och minska dess konsekvenser.

Om det börjar brinna

  • Rädda dig själv och de som är i omedelbar fara.
  • Varna andra som hotas av branden.
  • Larma SOS Alarm på 112.
  • Släck branden om du kan göra det utan risk för dig själv.

Brandvarnare – ett måste

Alla bostäder ska ha minst en fungerande brandvarnare. Det får du kostnadsfritt av oss. Om din bostad är större än 60 kvadratmeter bör du ha fler, sätt därför gärna upp fler brandvarnare själv.

Börjar brandvarnaren pipa utan anledning är dags att byta batteri.

Vissa brandvarnare är utrustade med ett 10-årsbatteri där det inte går att byta batteriet. Den byter du genom att göra en felanmälan till oss, så får du en ny.

Testa att brandvarnaren fungerar

  1. Tryck och håll in testknappen på brandvarnaren. Börjar brandvarnaren pipa fungerar batteriet och högtalaren.
  2. Testa så att röksensorn fungerar genom att blåsa ut en tändsticka strax under brandvarnaren. När röken stiger upp från den släckta tändstickan ska brandvarnaren börja pipa.
Kvinna med brunt hår och vitröd-randig tröja testar brandvarnaren.

Testa brandvarnaren regelbundet, minst en gång i kvartalet. Testa den också om du varit borta från hemmet ett par dagar. Brandvarnaren kan ha varnat för lågt batteri när du inte varit hemma och slutat fungera.

Dammsug gärna brandvarnaren när du storstädar, smuts och damm kan vara bidragande faktorer till att den slutar fungera.

Gratis SMS-tjänst påminner dig att testa brandvarnaren

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tillhandahåller en gratis SMS-tjänst som påminner dig om att testa din brandvarnare. Läs mer och aktivera tjänsten på MSBs hemsida.

Brandsäkra hemma

Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Brandsäkra hemma (PDF).

Ställ inte saker i trapphuset

Trapphuset är din och dina grannars väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner, och en brand där kan få stora konsekvenser. Därför måste trapphuset hållas rent från brännbart material som barnvagnar, tidningar och kartonger.

Håll spisfläkten ren

Om det är mycket fett i fläktfiltret när du lagar mat riskerar fettet att smältas ner av värmen, droppa ner på spisen och börja brinna.

Stäng in branden

Brinner det i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus

Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

Håll vind, källare och garage låsta

Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.