fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Så söker du bostad

För att hyra en bostad hos oss måste du vara registrerad som sökande hos ÖBO samt uppfylla vår hyrespolicy.

Registrera dig som sökande

För att söka bostad behöver du vara registrerad hos ÖBO. Du kan registrera dig från att du har fyllt 16 år. Registrera dig som sökande.

Du som redan bor hos ÖBO behöver också registrera dig för att kunna söka en annan bostad. Det gör du genom att logga in på Mina sidor. Logga in på Mina sidor.

När du är registrerad samlar du en ÖBO-poäng per dag.

Sök bostad

Våra lediga bostäder publiceras kontinuerligt på vår hemsida. Se lediga bostäder.

Gör en intresseanmälan

När du hittar en bostad du är intresserad av att hyra anmäler du ditt intresse via hemsidan. Logga in och klicka på ”Gör intresseanmälan”. Du kan göra max sex intresseanmälningar samtidigt.

Du hittar alla dina intresseanmälningar på Mina sidor.

Få och besvara ett erbjudande om bostad

När anmälningstiden gått ut skickas ett erbjudande till de sökande som har högst poäng. Erbjudandet ser du även på Mina sidor. Du kan ha max fyra erbjudanden samtidigt.

Gå på visning

Du får nästan alltid möjlighet att gå på en visning av bostaden. Visningen ska genomföras inom en begränsad tidperiod.

Du tar själv kontakt med den nuvarande hyresgästen och kommer överens om en tid. Kontaktuppgifter får du av oss. I vissa fall är redan visningstiden bestämd och då anges den istället för hyresgästens kontaktuppgifter.

Information gällande visningen samt svarsdatum hittar på Mina sidor, under ”Mitt sökande”.

  • Tänk på att du besöker någon annans hem när du går på visning.
  • Gå endast på visning om du är helt frisk.
  • Vi ser helst att du går själv på visningen, eller max två personer från hushållet.

Svara på erbjudandet

När visningsperioden har passerat kan du tacka ja eller nej till bostaden på Mina sidor, under ”Mitt sökande”. Om du inte svarar på erbjudandet tolkar vi det som att du tackar nej.

Om du efter visningen svarar att du är fortsatt intresserad av att hyra bostaden, ska du fylla i din sökandeprofil och ladda upp dina intyg på Mina sidor. Du måste fylla i din sökandeprofil och godkännas av ÖBO för att få chans att teckna avtal.

Om flera har tackat ja går bostaden till den med högst ÖBO-poäng. Skulle den personen inte teckna kontrakt går vi vidare till den med näst högst ÖBO-poäng, och så vidare.

  • Kontrollera att dina kontaktuppgifter på Mina sidor är rätt. Om vi inte får tag på dig går vi vidare till nästa sökande.
  • Förbered dina intyg på inkomst och eventuella boendereferenser för en snabbare hantering.
  • För att kunna signera avtal med BankID, aktivera E-avtalssignering på Mina sidor.

Teckna avtal

Blir bostaden din är det dags att teckna avtal.

När du tecknat avtal på en bostad hos ÖBO nollställs dina poäng. Vill du börja samla nya ÖBO-poäng behöver du registrera dig på nytt som bostadssökande. Det gör du på Mina sidor under fliken ”Mitt sökande”, och det kan du göra så snart du har signerat ditt nya avtal. Därefter behöver du aktivera dig minst var 12:e månad för att behålla poängen. Väljer du att inte aktivera dig försvinner dina poäng efter ett år.

Flytta in

Snart är det dags att flytta in! Här hittar du våra bästa tips och råd inför flytten.

Frågor och svar om att söka bostad