Det här fixar du själv
Reparationer och åtgärder via ÖBO är inget du betalar extra för, det ingår i din hyra. Men vissa enklare fel förväntas du som hyresgäst fixa på egen hand.
Självklart hjälper vi till med större åtgärder och fel i bostaden. Men när du bor i en hyresrätt har du ansvar för att ta hand om din lägenhet och att själv lösa enklare fel. Till exempel att rengöra golvbrunnen i badrummet, byta lampor och kontrollera så att brandvarnaren fungerar.
Vem ansvarar för vad i bostaden
Här hittar du en lista över vad ÖBO ansvarar för och vad du som hyresgäst har ansvar för.
Kan du inte lösa enklare fel själv? Beställ tjänsten av oss
Om du inte har möjlighet att lösa enklare fel själv kan du beställa tjänsten av oss, så hjälper vi dig i mån av tid.
Tjänster du kan beställa – prislista.
Guider till din hjälp
Ta gärna våra guider till hjälp för att själv göra enklare åtgärder i din lägenhet.
Guider
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Stopp i diskhon (PDF).
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Städa golvbrunnen (PDF).
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Rensa vattenlåset (PDF).
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Kökets vitvaror (PDF).
En välfungerande köksfläkt ökar ventilationen och hjälper till att få bort os och fukt. För att köksfläkten ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du tar hand om den.
Rengör filtret
Filtret i fläkten behöver rengöras regelbundet. Om det är mycket fett i fläktfiltret när du lagar mat ökar risken för brand. Fettet kan smältas ner av värmen, droppa ner på spisen och börja brinna.
- Ta loss filtret från undersidan av spiskåpan.
- Ta ur fläktfiltret ur höljet.
- Häll upp varmt vatten och lite diskmedel i diskhon och blötlägg filtret där en stund.
- Passa på att torka av uppe i fläkthålet med en trasa så gott det går.
- Rengör även filterhöljet från fett med vatten och diskmedel.
- Sätt tillbaka det rena och torra filtret i höljet och tryck upp det på plats i fläkten igen.
Fettfilter i metall eller polyester går också bra att rengöra i diskmaskinen. Observera att du inte kan rengöra kassettfilter till kolfilterfläkt i diskmaskinen.
Om filtret är utslitet eller har gått sönder, gör en felanmälan till oss så får du ett nytt.
Ha alltid filter i fläkten
För att köksfläkten ska fungera måste den ha ett filter. Om du inte har filter i fläkten samlas fett på fel ställen, och det är stor risk att fläkten går sönder eller att spiskåpan skadas.
Om det saknas filter i fläkten som orsakar en skada kan du bli ersättningsskyldig för detta.
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Vanligt tvättvett (PDF).
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Enkla eljobb (PDF).
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Brandsäkra hemma (PDF).
Filmen är textad på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Det finns också en syntolkad version av filmen Bra luft och värme (PDF).
Om det gamla lysröret slutar att fungera går det att ersätta med LED-lysrör, även i äldre armaturer. Att byta till LED-lysrör är enkelt. LED-lysrören är anpassade för att kunna ersätta äldre lysrör och de finns med samma sockel, längd, färgtemperatur och ersättningswatt.
Börjar lysröret blinka eller tar längre tid än vanligt att tändas är det dags att byta. Ett blinkande lysrör innebär en ökad brandrisk, så byt det så snart du har möjlighet.
Tänk på det här:
- Var noga med att välja ett lysrör som ersätter den effekt (watt) som dina tidigare lysrör använde. På det viset är du säker på att du köper rätt längd och ljusstyrka på de nya LED-lysrören.
- Du behöver även kontrollera vilken sorts armatur du har. Det gör du enklast genom att se efter om armaturen har en glimtändare eller inte:
- Om armaturen har glimtändare behöver du byta både lysrör och glimtändare till ”EM” LED-lysrör och glimtändare.
- Om armaturen inte har glimtändare behöver du ”HF” LED-lysrör.
Om du har problem med att byta, exempelvis om sockeln i armaturen är trasig, gör en felanmälan till oss. I ÖBO-appen kan du enkelt göra en felanmälan och följa ditt ärende.
Om du behöver tips på ljuskällor eller har andra frågor är du välkommen att kontakta oss.
Om du känner drag, kolla tätningslisterna runt fönster och dörrar. Om de är trasiga eller behöver bytas ska du göra en felanmälan till oss.
Kom ihåg att fönsterventilerna ska hållas öppna så att frisk luft kommer in. Luften värms upp av värmen från elementet.