Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Värme och inomhusklimat

För att värmen och inomhusklimatet ska fungera så bra som möjligt finns det en del tips som du kan följa.

För att inomhusklimatet ska vara trivsamt och hälsosamt behöver ventilationen i huset fungera korrekt. Kontroll av ventilationssystemet utförs därför med jämna intervaller.

För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt ska alla tilluftsventiler hållas öppna. Luft sugs ut genom utsugsventiler i kök och badrum vilket gör att ny frisk luft behöver komma in. Om ventilerna är stängda ökar risken för att dålig luft sugs in via brevinkastet eller eventuella otätheter mellan lägenheter.

Ventilera på bästa sätt

  • Se till att fönsterventilerna är öppna.
  • Rengör spiskåpans fettfilter regelbundet.
  • Håll ventilerna rena från damm och smuts.
  • Vädra snabbt och effektivt genom tvärdrag.
  • Låt badrumsdörren stå öppen efter bad eller dusch eller när du torkar blöta kläder.

Så får du bra värme

Det ska vara 21 grader (+/- 0,5 grader) i våra bostäder under de kallare årstiderna. Det har vi kommit överens om tillsammans med Hyresgästföreningen.

Värmen justeras automatiskt när det blir kallare ute. Det innebär att det är temperaturen ute som styr. Under våren och hösten, som har kalla nätter och varmare dagar, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i lägenheten, men systemet reglerar detta på någon dag.

Frågor och svar om värme och inomhusklimat

Vad kan jag göra för att få bra luft och värme i min lägenhet?

Mina element är kalla, vad ska jag göra?

Kalla element behöver inte betyda att det är för kallt i lägenheten. När elementet känner av att det är rätt temperatur i lägenheten stängs det av. Därför kan du ibland känna att elementen är svala trots att det är kallt ute. Om det blir svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Det är kallt hemma, vad ska jag göra?

Börja med att mäta temperaturen i din lägenhet. Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.

Det ska vara 21 grader (+/- 0,5 grader)  i våra bostäder under de kallare årstiderna. Om temperaturen visar under 21 grader flera dagar i rad ska du göra en felanmälan till oss. Då kommer vi hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.

Hur varmt ska det vara inomhus?

Det ska vara 21 grader i våra bostäder under vintertid. Det har vi kommit överens om tillsammans med Hyresgästföreningen.

När sätter ni på värmen i min lägenhet?

Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det är utomhus, desto varmare är vattnet som pumpas ut till elementen i byggnaden.