fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Gemenskap för seniorer

– Det bästa med att bo här är gemenskapen, man behöver aldrig vara ensam – om man inte vill.
Det berättar Sigrid Sveiven en av de boende i ett av ÖBOs tolv seniorbostäder på Brogatan 92/Hjalmar Bergmans väg 13.

De fina radhuslägenheterna, med uteplats både på fram- och baksida, är bland ÖBOs allra första seniorbostäder. I oktober 2000 flyttade de första hyresgästerna in. En av dem var Anna-Lisa Jonsson. Hon var också engagerad i den grupp seniorer som var med och utformade bostäderna i det dåvarande projektet ”Bo i gemenskap”, tillsammans med ÖBO.

– Det var mycket framsynt av ÖBO att skapa seniorbostäder, det var unikt på den tiden, menar Anna-Lisa.

Ingrid Lindroth, som flyttade dit för sex år sedan, blev glatt överraskad när hon såg kvarteret för första gången.

– Jag kände på en gång att ”här vill jag bo!” När jag kom hem efter visningen mindes jag knappt om det fanns spis eller kyl, jag visste bara att jag hittat mitt nya hem.

En av fördelarna med deras kvarter är ett välutrustat gemensamhetshus. Huset är nyligen rustat, och har gott om plats för umgänge. På måndagar spelar man kort, syr eller stickar, på tisdagar är det gemensam fika, på onsdagar Qigong och torsdagar målning.

– Fyra gånger per år har vi också gemensamma fester: vid jul, påsk, midsommar och i surströmmingstid, avslutar Pia med ett leende.

1 200 bostäder anpassade för seniorer

ÖBO har under många år lagt stort fokus på seniorgruppen, där gemenskap för seniorer är i fokus. Därför har vi flera fastigheter utformade för den äldre målgruppen, sammanlagt cirka 1 200 bostäder. Vi har också haft en egen organisation för seniorer, ÖBO senior. I och med den större omorganisationen som ÖBO genomförde 2023 har vi valt att införliva hanteringen av seniorbostäder i vår vanliga förvaltning och ÖBO senior som koncept har tagits bort. Vi ser att funktionen idag fungerar väl och våra seniorer ser till att nyttja de lokaler vi har att erbjuda alldeles på egen hand.

Visningstur av seniorbostäder

Den 18 oktober bjöd ÖBO in seniorer som var intresserade av en seniorbostad till en rundtur med buss för att titta på några av våra seniorbostäder. Sammanlagt var 180 seniorer var intresserade, varav de 48 först anmälda fick följa med på rundturen. Under visningsturen besöktes tre av ÖBOs seniorhus. Seniorerna fick möjlighet att kika på lägenheterna och gemensamma utrymmen, träffa hyresgäster och ÖBO-personal. Utflykten resulterade i 11 intresseanmälningar och några uthyrda lägenheter.

Adresser som visades:

  • Granrisvägen 25
  • Karlslundsgatan 23
  • Brolyckan Tulegatan 8–12
Tillbaka till social hållbarhet