fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Cykellek – bra för kropp, knopp och klimat

Som en del i ÖBOs arbete med att skapa ett tryggare, grönare och mer hållbart Varberga har en ny cykelekpark tagit form i området.

Cykelparken i Varberga invigs formellt för allmänheten våren 2024, med ett stort cykelkalas. Parken är en mötesplats som uppmuntrar till fysisk aktivitet utomhus. Den fungerar även som en brygga mellan de mer stadsmässiga delarna av Varberga och skogs- och grönområdena.

– ÖBO vill uppmuntra fler att lära sig cykla och välja cykeln som sitt främsta transportmedel. Det är bra för kropp, knopp och klimat. Med cykelleken skapar vi en plats där man tryggt kan lära sig och öva att cykla i Varberga. Här finns olika utmaningar och lekfulla inslag, säger Anna Maria Hellner, initiativtagare och projektledare på ÖBO.

Samarbete kring utformningen

Projektet har drivits av ÖBO, tillsammans med Studio Bastarder. För att ge cykelparken en lokal förankring i området valde Studio Bastarder att bjuda in barn och unga från Varberga till workshops på fritidsgården. Målet var att skapa skyltar och portaler till parken utifrån deltagarnas skisser, minnen och ideér.

– Vi har tillsammans med barnen på fritids tagit fram ett antal skyltar som uppmanar dem som cyklar genom cykelleken att utmana sig själva. Exempelvis genom att släppa en hand från styret, luta sig lite eller trampa fortare. Skyltarna är ett lekfullt inslag i cykelleken, och samtidigt en hälsning från barnen i Varberga till alla som besöker parken, säger Alicia Donat-Magnin från Studio Bastarder.

Olika svårighetsgrad

Cykelleken finns på Varbergagatan 110–115 och har två slingor man kan cykla, en grön lite kortare och lättare slinga och en blå som är lite längre och bjuder på fler utmaningar. Själva banan har utformats av Sweden Mountainbike och hindren av Velo solutions. Byggjobbet har PTM Markbyggarna stått för.

Tillbaka till ekologisk hållbarhet