fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Unga i fokus när ÖBO skapar ny samlingsplats

Vad händer när outnyttjade parkeringsytor omvandlas till nya samlingsplatser? Och hur kan fastighetsägare arbeta för att skapa mer attraktiva livsmiljöer tillsammans med boende? Det vill ÖBO ta reda på i projektet ”Från P-plats till samlingsplats”, där ungdomar engageras för att skapa en ny samlingsplats i stadsdelen Markbacken i Örebro.

Under sommaren 2023 skapar ÖBO en ny, färgstark och spännande samlingsplats utanför ungdomsarenan Tegelbruket i Markbacken i Örebro. Här omvandlas tre parkeringsplatser och en utfart till en ny samlingsplats utformad av ungdomar.

– I framtiden, när vi troligen äger färre egna bilar än idag, kommer vi ha många outnyttjade parkeringsytor i vårt bestånd. I det här projektet ville vi därför prova på att skapa en ny samlingsplats av en parkeringsyta, berättar Lisa Jensen, miljöstrateg på ÖBO.

Valet av platsen föll sig naturligt, berättar Lisa Jensen:

– Det rör sig väldigt mycket människor här men det saknas samlingsytor. Det finns mycket potential för att utveckla en spännande plats, säger Lisa Jensen.

Skapad av ungdomar

För att designa den nya samlingsplatsen har ÖBO och två arkitekter från Theory Into Practice engagerat ungdomar från Tegelbruket. 20-åriga Sabah Kark har varit med i projektet från start:

– Vi ville skapa en mer social och miljövänlig plats. Bilarna får ta mycket plats här, men vi ville låta människorna ta mer plats, förklarar Sabah Kark.

Sabah Kark hänger upp skyltar med namn i hjälteträdet.

Sabah Kark hänger upp skyltar i hjälteträdet.

Nästintill allt material som används på platsen är återanvänt, så när som på målarfärgen och träflisorna. Träflisorna kommer dock gå att återanvända på andra platser framöver.

Förbipasserande välkomnas in i området genom blåa portaler, ungdomarna har utformat en ny gångväg och målat marken i varma gula och orangea toner. Stora trästockar fungerar som sittplatser och ännu större träd ger skön skugga under varma dagar. Som platsens mittpunkt reser sig en stor metallformation, ett hjälteträd.

– Hjälteträdet var min idé från början och många höll med mig. Det är väldigt roligt att få se att det blivit verklighet, säger Sabah Kark.

I hjälteträdet har barn och ungdomar hängt upp skyltar i trä där de skrivit olika namn. På skyltarna hittas bland annat Farmor Maj-Britt, Lionel Messi, Mamma Maria och Tarik, Tegelbrukets ungdomscoach. Tanken är att fler namn ska fyllas på under sommarens gång.

– Vi vill ge inspiration till de som går förbi och sprida ett budskap om vilka hjältar som finns i samhället och i våra liv, säger Sabah Kark med stolthet i rösten.

Målade träbrickor med olika namn hänger i hjälteträdet.

Konstprojekt med ungdomar från Ukraina

Parallellt med projektet ”Från P-plats till samlingsplats” sommarjobbar fem unga ukrainska tjejer med ett konstprojekt för att utöka muralmålningen på platsen. Olga Miniailo målar för fullt när hon berättar om projektet:

– Vi vill att vår målning ska vara färgstark, ljus och glad och har jobbat mycket med designen. En fågel symboliserar fred och under fågeln har vi målat två händer som visar att det är människorna som kan skapa fred. En flicka som öppnar en bok symboliserar kunskap, förklarar Olga Miniailo.

Muralmålningen föreställer bland annat även en pojke med en skateboard, en kanin som tränar och en katt som spelar gitarr, motiv som binder samman platsen med Tegelbrukets många aktiviteter för ungdomar.

Två ungdomar målar en färgstark muralmålning i Markbacken

Ungdomar målar muralmålning vid samlingsplatsen i Markbacken.

Temporär plats blev permanent?

– Vi är jättenöjda med hur samlingsplatsen tog form, det blev mer inbjudande och trafiksäkert. En utfart från parkeringen har försvunnit, men det finns en annan utfart som gör att trafikflödet ändå fungerar bra, säger Lisa Jensen.

Tillsammans med Tegelbruket har man nu kommit fram till att platsen blir ska få vara kvar och utvecklas vidare.

 

ÖBOs miljöstrateg Lisa Jensen i Markbacken.

ÖBOs miljöstrateg Lisa Jensen.

Om projektet ”Från P-plats till samlingsplats”

I projektet, som initierades av IVL Svenska Miljöinstitutet, testade ÖrebroBostäder AB, Familjebostäder i Göteborg och Uppsalahem konkreta omvandlingar av parkeringsplatser till samlingsplatser. Den nya kunskapen kan fastighetsägarna dela med varandra för att arbeta för mer attraktiva livsmiljöer tillsammans med boende.

Målet är också att ta fram spridningsbara koncept för hur fastighetsägare kan arbeta med omvandling av underutnyttjade ytor i samverkan med boende och andra aktörer.

Tillbaka till social hållbarhet