Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Hållstugan – ett attraktivt stadskvarter får ny form

Nu är det dags att ge kvarteret Hållstugan mellan Stortorget och Trädgårdsgatan en ny karaktär.  Här skapar vi örebroarnas nya mötesplats där moderna bostäder samsas med unika, småskaliga butiker och charmiga caféer varvas med riktigt bra restauranger.

Tanken är att skapa ett attraktivt stadskvarter, där vi väver samman de historiska delarna av kvarteret med modern bebyggelse på ett bra sätt. Samtidigt vill vi skapa nya mötesplatser inne i kvarteret samt mer utrymme för boende, arbete, handel och samvaro. Vi renoverar också våra befintliga hus.  Genom förnyelsen blir hela kvarteret Hållstugan ett fint blickfång i centrala Örebro.

ÖBO arbetar med planerna för förnyelsen tillsammans med Castellum, som också äger fastigheter i kvarteret. I samarbete med Arkitektbyrån Brunnberg & Forshed har vi tagit fram ett förslag på en ny utformning av de sydöstra delarna av kvarteret.

Det här planerar vi

  • Vi river gallerian (huvudsakligen Willys idag) liksom garaget.
  • Vi skapar nya lokaler för butiker, men inte i form av en galleria. Totalt kommer husen att inrymma 25 lokaler, varav åtta är nyproducerade. Total lokalyta är 6 600 kvadratmeter.
  • Vi gör ett nytt garage och ökar kapaciteten från 80 till ca 120 platser.
  • Parkeringen i markplan i kvarteret görs om till ett nytt torg.
  • Vi bygger fyra bostadshus ovanpå de nya lokalerna, med närmare 90 bostäder. Här skapar vi också en terrass med grönytor för de boende i kvarteret.
  • Ett nytt kontorshus byggs mot Stortorget, med en rymlig passage mellan Stortorget och det nya, inre torget.
  • Vi renoverar och bygger om våra befintliga hus på Stortorget 15–19 och Trädgårdsgatan 8,  och renoverar de 39 bostäderna. Dessutom skapar vi elva nya bostäder på vindsvåningarna.
  • Mitt i kvarteret skapar vi ett nytt trivsamt restaurangtorg som länkar samman Stallbacken och Stortorget.

Ursäkta röran – men det kommer att bli fint!

Under tiden som arbete pågår i kvarteret kommer det tyvärr att vara lite stökigt för dig som vill parkera på Stortorget, passera på Trädgårdsgatan eller bor och arbetar i närheten. Vi beklagar stöket och hoppas att du har tålamod med oss, snart finns här fina bostäder, trevliga restauranger och en ny mysig mötesplats för oss örebroare.

Det här finns i området

Tillbaka till listningen