fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Renoverat och nytt i Varberga

Sedan 2008 renoverar vi bostäderna i Varberga från topp till tå och förnyar stadsdelen med nya typer av bostäder. Under åren har vi kompletterat med radhus och nya bostäder på taket.

Varberga byggdes i mitten av 1960-talet. Nu är många tekniska installationer i husen slitna och bostäderna har svårt att uppfylla dagens krav på god boendemiljö. Dessutom gör husen av med en stor mängd energi, vilket också är ett viktigt att förbättra, med hänsyn till miljöpåverkan och kostnader.

Vi renoverar därför bostäderna helt och hållet och byter det mesta som tekniska installationer, stammar, ledningar och ny ventilation med luftåtervinning. Dessutom isolerar vi väggarna extra på känsliga ställen. Vi sätter också in nya fönster, dörrar och garderober.

Bostäderna

Vi gör bostäderna mer tillgängliga genom bredare dörrar, tillgängliga kök och badrum samt dusch. Vi byter också alla ytskikt, både på väggar och golv, och monterar ny modern köksutrustning.  Badrummet är förberett för tvättmaskin, vilket man kan välja som tillval.

Gård och omgivningar

Trapphusen får nya entrépartier, porttelefon och kodlås. På gårdarna skapar vi ny cykelförvaring med låsbara cykelställ. Vi gör också gårdarna trivsammare med nya planteringar och lekytor samt platser där de boende kan fika eller umgås.

Annan bostad under tiden

Eftersom renoveringen är omfattande kan man inte bo kvar när bostaden renoveras. Istället hjälper vi de boende att hitta en annan bostad under tiden;  man kan välja att bo kvar permanent i ersättningsbostaden eller att flytta tillbaka till en nyrenoverade lägenhet.

Som hyresgäst kan man välja att söka bostad på egen hand och sköta hela flytten. Då får man en större flyttersättning som kompensation.

Vi informerar de boende om våra planer i god tid innan man berörs.

Ny hyra – rabatt om du flyttar tillbaka

När vi renoverar och bygger om påverkas hyran. De nya hyresnivåerna bestämmer vi i en förhandling med Hyresgästföreningen, baserat på bruksvärdesmodellen.

Modellen innebär att man jämför en lägenhets kvaliteter med likvärdiga lägenheter i Örebro. En bostads bruksvärde är, enkelt uttryckt, det värde bostaden har, beroende på hur hyresgäster i allmänhet värderar dess egenskaper. Egenskaper som påverkar bruksvärdet kan vara storlek, planlösning, standard, bostadens läge, samt tvätt- och parkeringsmöjligheter.

Om du flyttar tillbaka till kvarteret efter renoveringen får du en rabatt på hyreshöjningen, det vill säga, på skillnaden mellan lägenhetens hyra innan ombyggnation och hyran efter ombyggnation. Du som är helt nyinflyttad betalar den nya grundhyran som bostaden har efter renoveringen.

Boinflytande

ÖBO har tillsammans med Hyresgästföreningen tagit fram en process för boinflytande vid stora renoveringar och ombyggnationer. Det är hyresgästernas möjlighet att tycka till om våra renoveringsförslag, och vi tar gärna del av kunskaper och erfarenheter om bostäderna. Som hyresgäst man kan inte påverka alla delar av ombyggnationen, men där det är möjligt tar vi gärna emot förslag och synpunkter.

Läs gärna mer om hur vi arbetar med renoveringar.

 

 

EU_symbol för delfinansiering av projektet

Det här finns i området

Tillbaka till listningen