fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Tamarinden tillåts lokal delning av energi

Nu är det klart! Energimarknadsinspektionen har den 19 januari 2024 tagit beslut om att ledningsnätet i kvarteret Tamarinden undantas från kravet på nätkoncession. Det innebär att kvarteret får producera, lagra och dela energi mellan både byggnader och fastigheter. Ledningsnätet kommer att försörja hyresgäster och gemensamma installationer såsom vinds- och källarutrymmen, gemensam tvättstuga och gårdsbelysning.

Energimarknadsinspektionens beslut innebär ett paradigmskifte i Sverige. Kvarteret Tamarinden är först ut med att få tillåtelse att i en hel stadsdel genomföra lokal delning av energi. Beslutet banar också väg för fler stadsdelsprojekt i Sverige att satsa på lokala lösningar. I grunden förändrar det hela vårt synsätt på hur ett energisystem ska byggas upp. Och det är i mångt och mycket ÖBOs förtjänst att det blivit verklighet.

Ett lokalt självförsörjande energisystem medför ett modernt sätt att bygga hållbara stadsdelar och bidra till lösningar på de utmaningar som finns idag med effektbrist och behov av att göra stadsdelar mer hållbara mot strömavbrott till att bidra till en lägre inverkan på klimatet.

För oss på ÖBO är det en stor seger, efter år av tankar, idéer och tester få vi till slut få se att det fungerar. Det som krävdes var ett klargörande av gällande lagstiftning, ett bindande besked som kommer att vara ett stort steg för framtida lokala energilösningar.

– Klimatfrågan är mänsklighetens största utmaning och en central del är omställningen av energisystemet i och till städer. Beslutet från Energimarknadsinspektionen innebär ett paradigmskifte. Det är en systemförändring som möjliggör att Tamarinden blir Örebros flaggskepp för hållbar stadsutveckling. Vi får en stadsdel som integrerar modern energiteknik med miljömässig och finansiell hållbarhet. Beslutet ger förutsättningar – som inte bara ger byggnader smarta förmågor – utan en hel stadsdel banar nu väg för sättet att bygga energismart på riktigt. Detta i en tid då det krävs systematisk omställning av städer, menar Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder.

Läs mer i pressmeddelandet om det efterlängtade klartecknet för Örebros nya, energismarta stadsdel Tamarinden.

Tillbaka till Nyheter