fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Summer Champs satsning på feriepraktik fortsätter

För tredje året i rad får ungdomar mellan 15 och 17 år feriepraktik inom Summer Champs hos ÖBO och Västerporten. För många är det deras första steg ut i arbetslivet.

Under nio veckor i sommar har 120 ungdomar mellan 15 och 17 år feriepraktik inom Summer Champs hos ÖBO och Västerporten. Feriepraktiken är indelad i treveckorsperioder där ungdomarna provar på och tar sig an olika arbetsuppgifter. Alla grupper har en egen handledare som är med under hela perioden.

Första steget ut i arbetslivet

Det är tredje året i rad som ÖBO och Västerporten erbjuder feriepraktik inom ramen för Summer Champs. Syftet med satsningen är att erbjuda ungdomar sysselsättning, bekanta dem med arbetslivet och fastighetsbranschen och samtidigt få olika arbetsuppgifter utförda i stadsdelarna. Under praktikperioden får ungdomarna också lära sig mer om framtida jobbmöjligheter och entreprenörskap genom föreläsningar med Ung Arena och Almi.

Ebba Nilsson studerar till socionom och sommarjobbar som handledare:

– För många är det deras första möte med arbetslivet. De är nyfikna och vi pratar mycket om hur det fungerar att ha ett jobb och jag får svara på många frågor kring det. Det blir en bra start för dem när de ska ta nästa steg ut i arbetslivet, säger Ebba Nilsson.

Arbetsgrupper med olika fokusområden

Ungdomarna delas in i arbetsgrupper utifrån intressen. Totalt finns sex arbetsgrupper med olika fokusområden; barn, odling, återbruk, yttre skötsel, en praktisk grupp som jobbar mycket med reparationer, målning och snickeri, samt en ambulerande grupp som jobbar i Varberga, i centrum och på norr med varierande arbetsuppgifter utifrån behov. Gemensamt för alla grupper är att de plockar skräp dagligen.

– Återbruksgruppen är en av de nya grupperna för i år. De tar hand om cyklar som tillfallit ÖBO efter cykelrensningar i ÖBOs stadsdelar. Ungdomarna lagar och rengör cyklarna och säljer dem sedan för 250 kronor styck. Pengarna får de skänka till välgörenhet. Den första gruppen samlande in över 2 500 kronor som de valde att skänka till Barncancerfonden, berättar Ebba Nilsson.

Några ungdomar har varit med förut

Feriepraktikanten Jonathan Sammo i en lekpark i Vivalla.

Jonathan Sammo gör feriepraktik i barngruppen för andra året.

17-årige Jonathan Sammo är en av ungdomarna som har feriepraktik i barngruppen inom Summer Champs. Han tar en paus i att ge fart åt en stor karusellgunga för att berätta om sin feriepraktik.

– Vår primära uppgift är att leka med barnen och anordna olika aktiviteter. Det är många barn som kommer och leker och några är med varje dag. De populäraste aktiviteterna är dragkamp, fotboll, basket och pyssel. Sen har vi alltid musik på, berättar Jonathan Sammo.

Jonathan Sammo är en av de ungdomar som haft feriepraktik inom Summer Champs tidigare och som är med igen:

– Det är mitt andra år som jag jobbar i barngruppen. Jag är van vid att ta hand om mina kusiner och tycker att det är roligt. Men jag tror inte att jag kommer att jobba med barn i framtiden, jag har tillräckligt många kusiner för att klara mig ändå, konstaterar Jonathan med ett leende.

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig till Peter Hovlund, områdeschef på ÖBO och verksamhetschef på Västerporten.

Mejl: peter.hovlund@obo.se
Telefon: 019-19 43 34

Tillbaka till Nyheter