fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Konst som sommarjobb ger trivsammare miljö

Under sommaren har 24 ungdomar arbetat som konstnärer och målat motiv i gång- och cykeltunnlar.

Det är tre cykel- och gångtunnlar som man satsat extra resurser på i ett samarbete mellan Örebro kommun, Region Örebro län, partnerskapet, ÖBO och lokala föreningar. Fokus har varit ytterområden, där det inte finns så mycket offentliga konst. I projektet har ungdomarna arbetat tillsammans med en konstnär.

– Tunnlar upplevs ofta som otrygga och konsten kan bidra med att öka den upplevda tryggheten. Vi har sett på andra ställen att det också leder till minskad skadegörelse när man genomfört sådana här projekt, säger Anna-Karin Wulgué, chef för Örebro konsthall.

  •  I tunneln mellan Oxhagen, Varberga och Markbacken har man skapat en stor muralmålning och bakom projektet står ÖBO, Örebro Konsthall, Mötesplats VOX och Oxhagens fritidsgård.
  •  I Brickebacken har feriepraktikanter från Region Örebro län skapat ett helt nytt konstverk i tunneln till Brickebackens IP. Dessutom har man målat en container i Saxonparken.
  •  I Varberga har Vox-föreningens feriepraktikanter hjälpt till att restaurera ett befintligt verk i tunneln mellan Varberga och Hjärsta. Det skapades av Örebrokonstnären Dragan Rajkovic för 30 år sedan, tillsammans med ungdomar.
Tillbaka till Nyheter