Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Först i Örebro med digitala och stöldsäkra cykelställ

Nu kan örebroarna parkera sina cyklar tryggt i digitala cykelställ som styrs via mobilen. ÖBO och dotterbolaget Västerporten är först ut i Örebro – kanske till och med i Sverige – i samarbete med örebroföretaget One4tech.

På innergården på Husarens gränd, Fredsgatan, och på Poesigatan, Vivalla centrum, finns de två smarta cykelställen på plats sedan en kort tid tillbaka. Och redan har många upptäckt hur enkelt att det är att använda dem.

Cykelställen öppnas och stängs med en app i mobilen, Bikeep eller ett RFID-kort, exempelvis Länstrafikens busskort. Ställen har säkra lås i galvaniserat stål och ett inbyggt larm som skickar ett meddelande via appen om någon försöker ta din cykel. Det är gratis att ställa cykeln i ÖBOs och Västerportens cykelställ. Här står cykeln tryggt tills du hämtar den igen!

Örebrokillar bakom idén

De nya cykelställen levereras av företaget One4tech, som startats av fem unga killar: Ali Taleb, Ade Farah, Mohamed Ali, Sharmarke Shiiq och Ali Al-Zaydi.

– Idén till ett säkert cykelställ kom från Ali Taleb när han deltog i ÖBO CityHack, ett kreativt event för ungdomar, som vi arrangerade på vårt kontor på Fredsgatan i november förra året, berättar Anna-Carin B Magnusson, utvecklingschef på ÖBO. Det är extra roligt att den idé som föddes i huset faktiskt blir verklighet just här!

När Ali och hans vänner började undersöka idén om ett digitalt cykelställ hittade de företaget Bikeep med kontor i Estland. De erbjuder just den typ av produkt de letade efter och har redan lanserat cykelstället i 14 länder. Resultatet blev att ungdomarna bildade företaget One4tech och startade som återförsäljare för Bikeep i Sverige.

ÖBO och Västerporten är först ut i Örebro, men vi har också diskussioner med andra lokala företag som är intresserade. Vi hoppas att våra digitala cykelställ snart finns på många platser i Örebro. Cykelställen minskar risken för cykelstölder, något är ett stort problem, säger Ali Taleb, som är marknadsansvarig hos One4tech.

Namnet One4tech syftar på linje 14, den busslinje som tidigare gick till Vivalla, där alla killarna bor eller har bott.

– För oss på ÖBO och Västerporten känns det bra att vi kan främja cykelåkandet i Örebro samtidigt som vi stöttar unga företagare från Vivalla och Örebro, säger Åsa Stridfeldt, förvaltningschef på Västerporten.

Så här fungerar det

På cykelställen finns instruktioner och en QR-kod, som du använder för att ladda ner appen Bikeep. När du registrerat ditt mobilnummer kan du använda appen för att öppna och stänga bygeln till låset. Du kan också använda ett RFID-kort, som exempelvis Länstrafikens busskort. Cykeln står kvar tills du hämtar ut den. Det kostar inget att parkera cykeln hos ÖBO och Västerporten.

På bilderna: De digitala cykelställen på Fredsgatan. Ladda ner appen och styr med mobilen.  Anna-Carin B Magnusson, utvecklingschef ÖBO, tillsammans med Ade Farah och Ali Taleb, One4tech, är glada för samarbetet.

Tillbaka till Nyheter