fbpx Hoppa till huvudinnehållet

Tamarinden – Sveriges smartaste stadsdel

ÖBO har sedan flera år tillbaka tagit fram, testat och implementerat en rad innovativa energilösningar, som vi nu ska omsätta i större skala i nyproduktionsprojektet Tamarinden. Vi har redan gjort det i enstaka bostäder och kvarter, nu växlar vi upp och gör det i en hel stadsdel i Örebro.

Stadsdelen Tamarinden i Örebro ska bli ett av Sveriges första riktigt klimatsmarta bostadsområden, där flera aktörer samverkar med varandra. Det blir en förebild för hur vi i Örebro ställer om för att kunna bli klimatneutrala. Vi vet att det är tillsammans vi kan uträtta storverk. Vi på ÖBO har redan idag, i vårt eget fastighetsbestånd, erfarenheter av fossilfri elproduktion, lagring och delning av elenergi. I den nya stadsdelen Tamarinden har partnerskapet för avsikt att skala upp det arbetet, för att se vilken effekt det kan ge i en helt ny stadsdel. https://youtu.be/B6q3zztD380 Projektet har initierats av Örebro kommun där flera aktörer samverkar med varandra. Örebro kommun är tillsammans med ÖrebroBostäder och E.ON ursprungspartners. Under resans gång har även Epiroc och Kumbro anslutit till projektet.

ÖBO bygger drygt 150 bostäder

ÖBO har tilldelats en direktanvisning och ska bygga drygt 150 nya bostäder på två av tomterna i Tamarinden. Vi ska i ett nära samarbete med övriga byggaktörer dela med oss av de erfarenheter vi under åren tillgodogjort oss. Övriga byggherrar är Serneke, Friendly building, Magnolia och Tornet. Byggnationen är planerad att starta våren 2022.

Energismarta lösningar, långsiktig hållbarhet och livskvalitet

Fokus i projektet är energismarta lösningar, men andra viktiga aspekter är långsiktig hållbarhet och livskvalitet för de hyresgäster som ska bo och leva i kvarteret Tamarinden. Ambitionen är att Tamarinden kan vara en prototyp för hur vi i Sverige kan bygga klimatsmart – och därmed bidra till att nå målen om klimatneutralitet år 2030. Läs mer om Sveriges smartaste nybyggnadsområde på orebro.se/tamarinden och följ Tamarinden på LinkedIn.