fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Invigning av unik laddstation för elbilar i Rosta

På Västra vintergatan i Rosta har vi byggt en carport med 16 laddplatser för elbilar. Men den är lite annorlunda, med solceller på taket producerar den sin el själv. Onsdagen den 12 maj var det dags för invigning.

Laddstationen i Rosta är ett försök att bidra till en hållbar lösning, där vi kan både producera, lagra och dela elenergi. Stationen drivs av 141 solpaneler på taket, och dessutom finns ett batteri som lagrar överskott av elenergi som kan användas vid behov. Vid tillfällen då solenergin inte räcker till köper vi el från E.on. Tanken är dessutom att  kunna sälja tillbaka el till E.on, när vi har ett stort överskott.

Onsdagen den 12 maj hölls en liten och begränsad invigning av laddstationen, där ÖBOs projektledare Göran Lindroos och Bishar Gouriye klippte bandet.

Anläggningen är den första av sitt slag

I laddstationen finns ett teknikrum, där vi kan bland annat kan följa vilken el solpanelerna ger vid olika tider och vad varje enskild bil förbrukar. Genom att samla in och analysera data lär vi oss mer om hur vi gör framtidens laddstationer ännu mer effektiva. Den här anläggningen är den första av sitt slag i Sverige.

Hyr egen plats eller ladda bilen när det passar

Hälften av platserna (plats 9-16) hyrs ut till våra hyresgäster som fasta platser. Uthyrningen startar inom kort, håll utkik! De andra åtta platserna (plats 1-8) är öppna platser som kan användas av allmänheten, för kortare eller längre laddning.

Stationen är inte konstruerat för snabbladdning, bilen behöver laddas över natten eller under dagen för full laddning.

De öppna platserna är igång och kan användas. Starta laddningen via appen EVcore, som finns att ladda ner via Appstore och Google Play. Du betalar sedan för den el du använder.

Hitta till laddstationen

Tillbaka till Nyheter