fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Ett mer omtänksamt Örebro

Ett tryggare, varmare och mer omtänksamt Örebro. Det är förhoppningen när ÖBO och privata fastighetsägare för andra året i följd gör gemensam sak och stöder Porten, Stadsmissionens öppna dagverksamhet för människor som lever i utsatthet. Behovet av det stöd som Porten erbjuder har ökat och avsikten är att verksamheten ska kunna förlänga sina öppettider under 2023.

Varje vecka får Porten besök av mer än 200 gäster som lever i hemlöshet och missbruk. För dem är dagverksamheten en trygg plats där de erbjuds värme, mat och gemenskap, men även möjlighet till stödjande samtal och stöd i kontakten med till exempel socialtjänsten. Utvecklingen är dessvärre att allt fler människor tvingas söka sig till Porten.

– Antalet hemlösa som regelbundet besöker Porten har ökat kraftigt bara det senaste året. Det är i sig en tråkig utveckling, men den tydliggör vilken viktig funktion som verksamheten fyller, säger Stadsmissionens direktor Fredrik Karlsson.

Örebro Stadsmission finansieras med hjälp av bidrag från församlingar, Örebro kommun, företag och enskilda privatpersoner. Med befintliga resurser kan man hålla Porten öppet klockan 09.00-12.00 sex dagar i veckan.

Fredrik har tidigare under året signalerat om det ökade behovet för verksamheten och att man genom att förlänga öppettiderna på vardagarna skulle kunna göra en samhällsvinst. Det finns nämligen tydliga samband mellan Portens öppettider och tryggheten i city. När porten håller öppet tenderar inslagen av bråk, stölder och skadegörelse att minska.

– Som alla andra behöver de hemlösa vara någonstans på dagarna och det är bättre om de ges möjlighet att vara hos oss på Porten än på stan. Det skapar större trygghet för invånarna och minskar samtidigt behovet av väktare, vilket är en inte obetydlig kostnadsbesparing, säger Fredrik Karlsson.

Inför 2023 har branschorganisationen Fastighetsägarna MittNord inom samverkansprojektet Handslag för Örebro initierat en insamling för att ge medlemsföretag möjlighet att återigen gå samman och stödja Stadsmissionens verksamhet. Engagemanget har varit stort och tillsammans skänker privata hyresvärdar och ÖBO mer än 550 000 kronor.

– ÖBO ser den här utökade satsningen som en viktig del i vårt trygghetsarbete. Utsatta människor ges större möjlighet till trygghet, gemenskap och stöd genom Portens ökade öppettider. Det är också glädjande att så många fastighetsägare sluter upp kring de här frågorna och att vi kan göra skillnad tillsammans både för enskilda individer, och för en positiv utveckling i Örebro, säger Carl Johan Baatz, vice vd på ÖBO.

– För oss som hyresvärdar är det en central fråga att säkerställa att våra hyresgäster upplever trygghet i och i anslutning till våra fastigheter. Trygghet hänger nära ihop med attraktivitet och trivsel och det är frågor vi engagerar oss i dagligen. Det här är samtidigt en möjlighet att göra en meningsfull och konkret insats för en grupp människor som har det väldigt tufft, säger Oscar Söderberg, ordförande för Fastighetsägarna Örebro län.

Hyresvärdarna som bidrar med avsikten att Porten ska kunna förlänga sina öppettider under 2023 är ÖBO, Systrarna Hermansson, Carlsson & Åqvist, John Ekströms, Sjöborgs, Victoriahem, Behrn, Finfast, LG Söderbergs, Asplunds, Örhus Invest, Abramssons, Slättö, Esswege, Melins, Karaffen, In Frigore och Eyra Gruppen.

För mer information vänligen kontakta

Carl Johan Baatz, vice vd, ÖrebroBostäder, 0707-19 42 97

Tillbaka till Nyheter