fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Tänder ÖBO julbelysningen?

Efter noggrant övervägande har ÖBO bestämt att tända julbelysningen som vanligt i år.

ÖBO har beslutat att ha julbelysningen tänd som vanligt under vintern. Det har funnits många tankar om det är bra eller inte att tända julbelysningar, och det är viktigt att vi är sparsamma med tanke på den ansträngda energisituationen och de ökande kostnaderna. Vi har räknat på vad vi skulle spara både i kilowattimmar (kWh) och kostnader, men också vägt in vilka andra effekter vi kan få av att släcka julbelysningen under den mörka årstiden.

Nedsläckning kan leda till en ökad känsla av otrygghet

Energibesparingen måste sättas i relation till de negativa effekter som en nedsläckning i förlängningen kan leda till, som till exempel en ökad otrygghet. Oro och en ökad känsla av otrygghet leder till mer hemmasittande och färre uteaktiviteter, vilket i sin tur kan leda till ökad vintertrötthet och sämre folkhälsa. Effekter som man ser först på lång sikt.

Energieffektiv julbelysning

Julbelysning är energieffektiv jämfört med både belysning i hemmet och på allmänna platser, så energibesparingen av att släcka dekorativ jul- och vinterbelysning blir en marginell energibesparing. För en stad med 230 000 invånare blir besparingen ungefär 15 000 kWh, vilket motsvarar energiförbrukningen för en person under ett år.

Räkneexempel: energikostnad för en utejulgran

Uträkningen avser energikostnaden för en ljusslinga med 288 Led-lampor per dag, per månad och per år.

  • 1 dag, 0,44 kWh – 0,66 kronor
  • 1 månad, 20,57 kWh – 13,71 kronor
  • 1 år, 164,561 kWh – 246,84 kronor

Andra åtgärder för att spara energi

ÖBO arbetar ständigt med energibesparande åtgärder, som påverkar både kostnader och energiförbrukningen på ett mycket genomgripande sätt. Vi har sedan flera år tillbaka genomfört energieffektiviseringar och investerat i teknik som möjliggjort en halvering av vår energiförbrukning. Till 2030 är vårt mål att vara klimatneutrala.

Tillbaka till Nyheter