fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Ovanligt tufft att snöröja

Snö, tö och kyla om vartannat – den här vintern har vädret bjudit på snabba växlingar och mycket snö. För ÖBO har det varit en utmaning att hinna snöröja och halkbekämpa.

ÖBO har cirka en miljon kvadratmeter mark som snöröjs maskinellt av entreprenörer, kommunen, samfälligheter samt ÖBOs maskingrupp. Utöver detta tillkommer drygt 108 000 kvadratmeter som handskottas av ÖBOs fastighetsskötare.

Ingo Franz, vice områdeschef i Brickebacken, har centralt samordningsansvar för hela ÖBOs snöröjning, med hjälp av samordnare på varje område. Han berättar:

– I vinter har snöröjningen varit krävande. Det blir besvärligt underlag när det snöar, töar, fryser på och snöar igen. Vår personal har haft en jättetuff arbetssituation samtidigt som vi förstår att det periodvis varit rejält besvärligt för våra hyresgäster, särskilt om man går med rullator.

Kommunen kallar ut

Det är kommunen som kallar ut alla snöröjare när det behövs en total snöröjning, även ÖBOs entreprenörer. Det gör man när det kommit fem till sju centimeter nysnö. Helst avvaktar man tills det slutat snöat, men har det fallit sju centimeter snö startar röjningen ändå. För att det ska ske smidigt försöker man snöröja nattetid, det görs i ungefär 80 procent av fallen. När vi tvingas ploga dagtid blir det krångligare, eftersom man samsas med övrig trafik.

Mellan november förra året och januari i år har vi hittills haft 17 stora utkallningar med snöröjning och halkbekämpning, att jämföra med de tio som vi planerat för, baserat på hur en vinter brukar se ut. Dessutom har vi gjort egna utkallningar till områden där vi sett att det funnits ett extra behov.

Vid en utkallning har ÖBOs entreprenörer mellan 80 och 90 fordon som rycker ut inom en timma

– Varje stor utkallning kostar ÖBO 1,4 miljoner kronor. Eftersom det kommit så stora mängder snö har vi dessutom fått extra kostnader för att forsla bort snö där det blivit trångt, till exempel i city, förklarar Ingo.

Två dagar för att skotta allt

Handskottningen sköts dagtid, vardagar, av våra cirka 90 fastighetsskötare.

– Vi räknar med att det tar minst två dagar, ofta längre, för att man ska hinna skotta överallt. Och då skottar man hela dagarna. Vi börjar alltid med att skotta entréer till trapphus, soprum, cykelrum och tvättstugor samt på och runt de miljöstationer som finns utomhus. Sedan går vi vidare till övriga ytor.

Plogar där vi kan på parkeringar

De allmänna parkeringarna snöröjs maskinellt. Vi plogar de öppna ytorna samt de tomma parkeringsplatser där vi kommer åt – det måste vara minst två tomma platser intill varandra, annars riskerar vi att skada bilar.

– Ett tips till dig som hyresgäst är att, om möjligt, inte köra in om det bildats hårda vallar vid parkeringen. Risken är att du skadar bilen och då går det på din försäkring. Ring oss så försöker vi ta bort vallarna så fort vi kan, hälsar Ingo.

Tillbaka till Nyheter