fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

ÖBOs hyror är klara för 2022

ÖBO och Hyresgästföreningen har kommit överens om en ny hyresnivå för 2022. Från och med 1 januari nästa år höjs merparten av hyrorna med 1,9 procent. För bostäder där inte uppvärmning ingår i hyran blir höjningen 1,4 procent.

Från och med 1 januari 2022:

  • Hyran för bostäder med varmhyra höjs med 1,9 procent.
  • Hyran för bostäder med kallhyra höjs med 1,4 procent.
  • Hyran för garage, parkeringar och förråd höjs med 1,9 procent.
  • Lokaler med förhandlingsklausul får en hyreshöjning med 1,9 procent. Övriga lokaler höjs enligt villkoren i avtalen.

Från och med 1 augusti 2022:

  • Hyran för studentbostäder höjs med 1,9 procent.

Den kommande hyreshöjningen har sin grund i en bedömning av det samhällsekonomiska läget samt kostnadsutvecklingen för ÖBO. För 2022 ser vi, bland annat, tydligt ökade driftkostnader som till exempel fortsatt höjda taxor för bland annat vatten och avfall samt ett högre prisläge på marknaden. Dessutom måste vi både på kort och lång sikt arbeta bort ett stort underhållsbehov, något som påverkar avskrivningar, räntor och underhållskostnader.

– Förutsättningarna inför årets förhandlingar har varit tuffare än på länge. Omfattande taxeökningar och prisläget på marknaden, i kombination med stora underhållskostnader, gör att vårt behov är större än tidigare år. I och med denna överenskommelse tycker vi att vi hittat en rimlig balans mellan vilka kostnader som finansieras genom ökade hyresintäkter och vilka kostnader som vi behöver hantera genom egna effektiviseringar, säger Ulf Rohlén, vd på ÖBO.

Bra att veta

På grund av tekniska problem har tyvärr informationen om hyreshöjningen fallit bort på våra hyresavier. Vi beklagar detta!

Tillbaka till Nyheter