Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Hyran påverkas

När vi renoverar och bygger om påverkas hyran och du får en hyreshöjning. Hur mycket hyran höjs förhandlas mellan ÖBO och Hyresgästföreningen.

Så fort hyresförhandlingen är klar meddelas du den nya hyran. De nya hyrorna börjar gälla när renoveringen är klar och du som hyresgäst flyttar in.

Hyreslagen reglerar hur hyran för en lägenhet ska fastställas. Hyran sätts utifrån bruksvärdet, som är grunden till all hyressättning av bostadslägenheter. Det är en modell där vi jämför lägenhetens egenskaper efter ombyggnation med likvärdiga lägenheter i Örebro för att kunna sätta en ny hyra. Egenskaper som påverkar bruksvärdet kan exempelvis vara storlek, planlösning, läge, modernitetsgraden och reparationsstandarden. Andra faktorer som kan påverka bruksvärdet är exempelvis tvättstuga, parkeringsplats och särskilda förvaringsutrymmen.

För att hyrorna ska bli rättvisa och relevanta är det viktigt att alltid följa denna princip när hyrorna förhandlas. Hyrorna ska överensstämma med andra likvärdiga lägenheter och spegla bruksvärdet.

Rabattstege

För att göra det möjligt att för fler att flytta tillbaka erbjuder vi återflyttande hyresgäster en rabatt under några år. Rabatten dras i regel av på hyran under tre till fem år, i form av en rabattstege, där rabatten minskar efterhand.