Google Tag Manager

Flytta ut

När du ska flytta är det mycket att hålla reda på. Här hittar du råd och tips inför flytten.

Säg upp ditt kontrakt

Det första du ska göra är att säga upp ditt kontrakt.

  • Säg upp ditt avtal på Mina sidor med hjälp av BankID.
  • Du kan också fylla i sektionen om uppsägan på ditt hyreskontrakt och skicka in kontraktet till oss eller besöka oss under våra öppettider.

Om du flyttar inom ÖBO görs uppsägningen i samband med att du undertecknar kontraktet på den nya bostaden.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden räknas alltid från den sista dagen i månaden, oavsett när i månaden du säger upp ditt kontrakt. Vid uppsägning på Mina sidor visas möjliga uppsägningsdatum direkt i kalendern.

Uppsägningstid för bostad och seniorbostad

  • När du flyttar från ÖBO är uppsägningstiden tre hela månader.
  • När du byter bostad inom ÖBO är din uppsägningstid två månader. Tänk på att stämma av uppsägningstiden för din nuvarande bostad med inflyttningsdatumet på den bostad du ska flytta till. Ska du till exempel flytta till en bostad där den nuvarande hyresgästen har tre månaders uppsägningstid? Då är det som gäller, även om du flyttar inom ÖBO.

Uppsägningstid för studentbostad

  • Uppsägningstiden är två månader både om du flyttar inom ÖBO eller om du flyttar från ÖBO.
  • Du kan välja att säga upp din studentlägenhet till den sista eller den 14:e i månaden. Möjliga uppsägningsdatum visas i kalendern när du skriver under e-uppsägningen.

Flyttanmälan och adressändring

När du flyttar ska du alltid göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. De ser till att din nya adress hamnar hos de flesta myndigheter, företag och viktiga samhällsorganisationer. Anmälan är kostnadsfri.

Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post kan du beställa det hos Svensk adressändring mot en avgift.

Tänk på att göra flyttanmälan och och beställa eftersändning av post i god tid före flytten.

Studenter ska folkbokföra sig på studieorten

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Folkbokför du dig inte på din bostadsadress påverkar det möjligheten att få bostadsbidrag.

Visning

Efter att du sagt upp avtalet kontaktar vi dig för att bestämma när vi kan visa bostaden för nya intressenter. Undantag är studentbostäder där ingen visning sker.

Det är bra om du städar och håller snyggt inför en visning. Tänk speciellt på att hålla rent i kök och badrum.

Besiktning

På överenskommen tid kommer vi hem till dig och genomför en besiktning av bostaden. Vi kontrollerar skador och slitage och jämför skicket på bostaden idag med skicket då du flyttade in. Eventuella skador får du chans att åtgärda innan du flyttar.

Det är viktigt att du är närvarande under besiktningen. För att underlätta besiktningen ska du berätta om eventuella dolda skador, sådant som inte syns men som kan finnas exempelvis bakom tavlor eller under mattor.

Innerdörrar, kryddhyllor, handdukshängare och annat som tagits bort ska återställas till besiktningen. Övriga detaljer som tillhör bostaden, exempelvis bruksanvisningar eller informationspärmar ska lämnas kvar i bostaden.

Städning

Hela bostaden ska vara välstädad när du flyttar ut. Det gäller även balkong, uteplats och förrådsutrymmen.

Använd gärna checklistan för att underlätta städningen.

När lägenheten är tömd och städad ska du kontakta oss för att boka en städbesiktning. Vid städbesiktningen kontrolleras alla punkter i checklistan. Om bostaden inte är ordentligt städad blir du ersättningsskyldig för städkostnaden.

Om nyckelbytet sker mellan hyresgästerna, till exempel vid ett direktbyte, genomför vi ingen städbesiktning. Då tar den hyresgäst som flyttar in över ansvaret att godkänna städningen.

Nycklar

  • Om ditt hyreskontrakt avslutas den sista dagen i månaden ska samtliga nycklar lämnas till ditt bovärdskontor senast klockan 12.00 den första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut.
  • Du som flyttar från en studentlägenhet lämnar in nycklarna till ditt bovärdskontor senast klockan 10.00 på avflyttningsdagen.
Illustration nyckelknippa.

Frågor och svar om flytt