Google Tag Manager

Flytta in

Välkommen hem! Vi hoppas att du ska stortrivas i ditt nya hem. Här hittar du råd och tips inför inflyttningen.

Flyttanmälan och adressändring

När du flyttar ska du alltid göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. De ser till att din nya adress hamnar hos de flesta myndigheter, företag och viktiga samhällsorganisationer. Anmälan är kostnadsfri.

Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post kan du beställa det hos Svensk adressändring mot en avgift.

Tänk på att göra flyttanmälan och och beställa eftersändning av post i god tid före flytten.

Studenter ska folkbokföra sig på studieorten

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Folkbokför du dig inte på din bostadsadress påverkar det möjligheten att få bostadsbidrag.

Hemförsäkring

När du bor hos ÖBO måste du alltid ha en hemförsäkring. Den ger dig ett ekonomiskt skydd om något händer i ditt hem. Om det börjar brinna, du får en vattenskada eller råkar ut för inbrott kan det bli väldigt dyrt om du inte har hemförsäkring.

El

När du flyttar in i din nya bostad behöver du teckna ett eget elavtal. Du har fria möjligheter att välja den leverantör som du tycker är förmånligast. Det fasta nätabonnemanget kan du däremot inte välja själv, du blir ansluten till det företag som äger nätet i fastigheten där du bor.

Nätleverantörer hos ÖBO

Garphyttan: Ellevio, telefon 0771-53 53 00
Övriga Örebro: E-ON, telefon 0771-22 24 24

Teckna ett förmånligt elavtal med Bixia

Du som bor hos ÖBO får 50 procent rabatt på den fasta månadsavgiften i upp till 48 månader och ÖBO vindel utan extra kostnad när du tecknar ett klimatsmart elavtal med Bixia.

Besiktning

Innan den tidigare hyresgästen flyttat ut genomförs en besiktning av lägenheten. Vi kontrollerar skador och slitage för att bedöma lägenhetens skick. Om skador eller överslitage förekommer fixar vi självklart detta.

Nycklar och tillträde till bostaden

Du kan hämta ut nycklarna på ditt bovärdskontor från den dag ditt kontrakt börjar gälla.

Kontrakt börjar gälla den 1:a i månaden

Du får tillträde till bostaden från klockan 12.00. Nycklarna kan hämtas klockan 12.00-16.30 samma dag. Om detta är en lördag, söndag eller annan helgdag får du tillträde till bostaden från klockan 12.00 den första vardagen efter helgen.

Kontrakt börjar gälla den 15:e i månaden

Om ditt avtal börjar gälla från den 15:e i månaden hämtas nycklarna på ditt bovärdskontor under våra öppettider. Om den 15:e är en lördag, söndag eller annan helgdag får du tillträde till bostaden den första vardagen efter helgen.

Självklart går det bra att hämta nycklar efter den första kontraktsdagen, under bovärdskontorets ordinarie öppettider.

Illustration nyckelknippa.

Välkomstbesök

I anslutning till att du flyttar in bokar vi in ett välkomstbesök med dig. Vi går tillsammans igenom besiktningsprotokollet, hur det är att bo hos ÖBO och eventuella frågetecken kan lösas snabbt och effektivt.

Frågor och svar om flytt