Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Betala hyran

Hyran betalas i förskott senast den sista vardagen varje månad.

Du väljer själv hur du vill betala din hyra. Du kan betala med autogiro, e-faktura, via den digitala brevlåda Kivra eller på det traditionella sättet där fakturan skickas hem till dig.

Frågor och svar om din hyra

Vilket stöd finns för mig som företagare under corona-krisen?

Regeringen har tagit fram flera åtgärder som stöd för företagare just nu. Här finns mycket nyttig information.

 

Vi har svårt att betala vår lokalhyra på grund av coronakrisen. Kan ÖBO hjälpa till?

Många av våra hyresgäster drabbas tyvärr av ekonomiska problem till följd av det nya coronaviruset. Vi har tillsammans med bland andra City Örebro identifierat några branscher som drabbas mer, som caféer, restauranger och sällanköpsverksamheter. Dessa hyresgäster ger vi två hyresfria månader (april och maj) för att lättare kunna möta de ekonomiska utmaningarna som coronaviruset för med sig. Olika verksamheter har olika förutsättningar att möta krisen, och har du frågor eller funderingar så hör av dig till oss.

Kan jag få min hyresavi via Kivra?

Ja, det kan du!

Från och med första oktober 2019 kan du få boendeinformation, erbjudanden och dina hyresavier via den digitala brevlådan Kivra.

  • Är du redan kund hos Kivra kommer du automatiskt att få all post från oss där.
  • Är du ansluten till e-faktura och istället vill ha din hyresavi via Kivra måste du först avsluta e-fakturan.
  • Vill du skaffa Kivra gör du det enklast på www.kivra.se eller via Kivra-appen.

Kan jag få min hyresavi via mejl?

Ja, du kan välja att få din hyresavi hemskickad via mejl istället för per post. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Vad händer om jag inte betalar hyran?

Om du får problem med att betala din hyra, hör av dig till oss direkt, innan det har gått för långt. Då kan vi ge dig råd och hjälpa dig att hitta en lösning.

Om du inte betalar din hyra i tid, medför det extra kostnader och kan skapa problem för dig i framtiden.

  • Första steget är att du får ett inkassokrav cirka åtta dagar efter förfallodatumet. Det innebär att hyran blir 180 kronor dyrare. Även ränta tillkommer för varje dag som det dröjer innan hyran blir betald.
  • Betalar du inte inkassokravet går ärendet vidare till kronofogden cirka 23–25 dagar efter förfallodatum. Det innebär ytterligare 720 kronor att betala.
  • Betalar du inte då heller, riskerar du att tvingas flytta från din bostad och du debiteras dessutom ytterligare 600 kronor i grundavgift från kronofogden! Summan av alla extrakostnader blir hela 1 460 kronor.

Obetalda räkningar ger betalningsanmärkningar. Då kan du få problem med att hyra eller byta bostad, låna pengar på banken, teckna försäkringar med mera.

Hur fungerar e-faktura?

E-faktura innebär att du får fakturan elektroniskt direkt till din internetbank. Kontakta din bank så hjälper de dig att komma igång. Det är via din internetbank som du gör din anmälan och det är dit du vänder dig om du har frågor om e-faktura.

När börjar autogirot att gälla?

Från att du lämnar in blanketten tar det fyra till sex veckor innan autogirot är igång. Du ser att autogiro är aktiverat genom att inbetalningskortet på hyresavin är makulerat och pengarna dras istället från ditt konto.

Jag vill betala min hyra med autogiro. Hur gör jag?

Aktivera autogiro genom att skriva ut och fylla i anmälningsblankett för autogiro och skicka in den till oss.

Hur fungerar autogiro?

Med autogiro överförs din hyra automatiskt från ditt konto till ÖBO varje månad.

Du får som vanligt hyresavin hemskickad 8-10 dagar innan förfallodagen. Inbetalningskortet är makulerat på avin när du har autogiro. Pengarna dras sedan automatiskt från ditt konto på förfallodagen alternativt dagen före sista bankdag i månaden.

Vad gör jag om jag tappat bort min hyresavi?

Med hjälp av OCR-numret kan du betala hyran ändå.

Mina sidor hittar du din aktuella hyresavi och historik upp till sex månader tillbaka. Här kan du också skriva ut en ny hyresavi.