Google Tag Manager Hoppa till huvudinnehållet

Så här söker du studentbostad

Ska du studera i Örebro? Ställ dig i vår bostadskö för studentbostad för att söka en lägenhet.

Anmäl dig i vår studentbostadskö

För att ställa dig i kö för studentbostad hos oss måste du ha fyllt 18 år. När du gjort din kundanmälan får du en poäng per dag i kön.

Du som redan är registrerad i kö för vanlig bostad, parkering eller förråd behöver bara logga in på Mina sidor och aktivera  ”studentbostad” för att ställa dig i kö.

Sök studentbostad

Alla hyreslediga studentbostäder hittar du här. Om du är intresserad av en lägenhet anmäler du ditt intresse direkt på webben.

Du kan göra högst tre intresseanmälningar åt gången när du söker studentbostad.

Svara på erbjudandet – bostaden kan bli din

På Mina sidor tackar du ja eller nej till bostaden. Om du inte svarar spärras du i tre månader och kan inte söka bostad under den perioden.

För att kunna tacka ja till en erbjuden studentlägenhet måste du ladda upp ett aktuellt registreringsintyg eller ett antagningsbesked för kommande termin. Intygen finns att hämta som pdf på ladok.se och antagning.se.

Om du blir först i kön på en lägenhet, har laddat upp ditt antagningsbesked och tackat ja till erbjudandet tolkar vi det som att du vill ha lägenheten och göra ett avtal. Därför är det viktigt att du hör av dig till oss om du inte längre är intresserad. Om du ångrar dig och vi måste annullera ditt avtal spärras du från att söka studentlägenhet under tre månader.

Du kan signera ditt studentavtal med e-legitimation eller BankID. Aktivera detta på Mina sidor när du söker studentbostad.

När du fått och flyttat in i en bostad nollställs dina poäng och du samlar istället köpoäng som boende.

Ingen visning av studentlägenhet

Vi anordningar inga visningar av studentlägenheter.

Det här krävs för att du ska hyra en studentbostad

  • Du måste vara 18 år.
  • Du ska uppfylla ÖBOs krav på inkomst och krav gällande skulder och betalningsanmärkningar.
  • Du måste ha en gällande hemförsäkring.
  • Du måste vara antagen eller inskriven vid Örebro Universitet och läsa minst 15 poäng, dock inte på distans. Intyg som styrker att du studerar eller kommer att studera vid Örebro universitet finns att hämta som pdf på ladok.se och antagning.se. Vi ber dig ha alla intyg förberedda för att handläggningstiden ska bli så kort som möjligt. Är du doktorand vid Örebro universitet kan du inte hyra en studentbostad utan är hänvisad till den ordinarie bostadskön.
  • Även när du flyttar inom ÖBO ställs krav på att du ska ha skött dina hyresbetalningar och för övrigt inte ha några anmärkningar som hyresgäst, samt kunna styrka att du studerar vid Örebro universitet.

Anmäla flytt som student

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Folkbokför du dig inte på din bostadsadress påverkar det möjligheten att få bostadsbidrag.

Med en e-legitimation kan du använda Skatteverkets e-tjänst för att göra flyttanmälan, snabbt och enkelt.  Läs mer och gör din flyttanmälan på Skatteverkets webbplats.

Frågor och svar om studentbostad

Hur länge får man bo kvar i en studentlägenhet efter avslutade studier?

Ditt avtal ska sägas upp omgående i samband med att studierna avslutas. Vi genomför en studiekontroll varje termin där vi kontrollerar att alla boende i våra studentbostäder uppfyller studiekraven.

Vad innebär 10-månadershyra?

En del av våra studentlägenheter har 10-månadershyra, vilket innebär att perioden 15/6-14/8 är hyresfri. För att få hyresfritt den första sommaren måste kontraktet börja gälla under april månad eller tidigare. Det anges i annonsen om lägenheten har 10-månadershyra, står inget angivet gäller ordinarie 12-månadershyra.

Hur många personer får bo i ett korridorsrum?

Det är endast tillåtet att bo en person per korridorsrum. Du riskerar att förlora ditt avtal om du bryter mot den regeln.

Vilka möbler finns i en möblerad studentlägenhet?

När du hyr en möblerad studentlägenhet ingår sängstomme utan madrass (90×200 cm), lådhurts, skrivbord, stol, fåtölj, soffbord och bokhylla. Två rum och kokvrå på Studentgatan har dessutom köksbord och två stolar. Lampor ingår inte.

Om du inte vill använda möblerna ansvarar du själv för att förvara dem i förråd eller liknande. Det finns möjlighet att hyra förråd av oss.

Möblerna måste vara tillbaka i rummet, utan skador och ordentligt ihopskruvade, när du flyttar.

Hur skriver jag under mitt hyresavtal?

När du tackat ja till ett erbjudande och är godkänd som hyresgäst kontaktar vi dig för att skriva avtal, antingen på plats hos oss eller digitalt. Till detta möte vill vi att du har med dig legitimation, intyg på giltig hemförsäkring samt eventuella intyg från arbetsgivare eller annan inkomstkälla.

Du kan även signera hyresavtal digitalt med e-legitimation eller mobilt bank-id. För att göra det måste du aktivera e-avtalssignering på Mina sidor.