fbpx Hoppa till huvudinnehållet

Köpoäng

En dags boende eller en dag i vår bostadskö ger en poäng.

Om du är ny kund

Du som är ny kund hos ÖBO får en köpoäng för varje dag efter det att du gjort din kundanmälan.
  • Dina poäng är personliga och kan inte slås samman med en medsökandes.
  • Du kan överlåta din köplats till make/maka/sambo vid dödsfall. Meddela oss detta och bifoga intyg på att ni bott tillsammans i minst tre år. Intyg (personbevis) hämtar du via Skatteverket.

Om du redan bor hos ÖBO

Du som bor hos ÖBO får köpoäng efter boendetid. Vi räknar tiden i din nuvarande bostad samt tiden som överstiger tio år i din föregående – förutsatt att du bott hos ÖBO utan avbrott.
  • Dina poäng är personliga och kan inte slås samman med en medsökandes.
  • Bor du i en ÖBO-lägenhet och har barn mellan 18 och 25 år som bor kvar hemma och söker bostad hos ÖBO? Då kan de använda 20 procent av familjens boendetid i er nuvarande bostad, dock högst två år. För att få tillgodoräkna sig tiden måste barnen visa upp ett intyg från skatteverket på att de är mantalsskrivna hos dig som förälder och att de aldrig har flyttat hemifrån.

När du fått en bostad

När du fått en bostad hos ÖBO nollställs dina tidigare köpoäng. Istället samlar du poäng på din boendetid.

Om du flyttar från ÖBO

När du flyttar från ÖBO nollställs dina köpoäng. Vill du samla nya poäng får du anmäla dig i bostadskön på nytt.  

Frågor och svar om köpoäng

Poäng plats 10, vad betyder det?

När du söker en hyresledig bostad visar vi dels hur många som anmält intresse för en bostad, dels poängen på den sökande som ligger på plats nummer tio i kön för tillfället. Det är långt i från säkert att de som står först i kön tackar ja till bostaden. Många gånger hinner vi gå ganska långt ner i kön innan någon tackar ja. Därför har ofta sökande på tionde plats i kön chans att faktiskt få bostaden.

Jag är sambo, men står inte med på hyresavtalet. Får jag någon köpoäng?

Ja, om du har bott i bostaden i mer än tre år kan du få köpoäng. Du måste då kunna visa intyg på att du varit mantalsskriven på adressen under tre års tid under äktenskapsliknande förhållanden, samt vara godkänd som hyresgäst i övrigt.  Därefter görs en bedömning och blir du godkänd kommer du fortsättningsvis att samla köpoäng som boende. Intyg får du via Skatteverket.

Varför är alla mina köpoäng borta?

När du säger upp din lägenhet och flyttar från ÖBO nollställs dina köpoäng. Du måste då göra en ny kundanmälan för att samla poäng, en poäng per dag.

Byter du bostad inom ÖBO nollställs också dina poäng, men då börjar du samla poäng direkt på din boendetid, utan att du behöver göra något själv.

Vad är marknadsplats Torget?

Bostäderna på Torget presenteras under fem dagar och erbjuds efter köpoäng. Om flera sökande har samma poäng erbjuds de i tur och ordning efter anmälningstid.