fbpx Hoppa till huvudinnehållet

Så här söker du bostad

Anmäl dig i vår bostadskö

För att ställa dig i bostadskö hos oss måste du ha fyllt 16 år. När du gjort din kundanmälan får du en poäng per dag i kön. Du som bor hos oss är redan registrerad och samlar poäng på din boendetid, en poäng per dag. Du som redan är registrerad eller hyr en parkering/förråd hos ÖBO behöver bara logga in på Mina sidor och aktivera  "bostad" för att ställa dig i kö.

Sök bostad

Alla våra hyreslediga bostäder hittar du här. Du kan söka tre olika kategorier av bostäder:
  • Bostad. Du måste ha fyllt 18 år för att kunna söka lediga bostäder och teckna avtal.
  • Studentbostad. Du måste vara antagen eller inskriven vid Örebro Universitet och läsa minst 15 poäng. Läs mer om våra studentbostäder.
  • Seniorbostad. Du måste ha fyllt 55 år för att kunna registrera dig i vår seniorkö och 65 år för att flytta in. Läs mer om våra seniorbostäder.

Anmäl ditt intresse

Om du är intresserad av en lägenhet anmäler du ditt intresse direkt på via webben.

Erbjudande och visning

Efter att anmälningstiden gått ut skickar vi erbjudanden till dem som har högst köpoäng och uppfyller vår hyrespolicy. Erbjudandet ser du även på Mina sidor. Då får du också information om när du kan titta på bostaden.

Svara på erbjudandet - bostaden kan bli din

På Mina sidor tackar du ja eller nej till bostaden. Om du inte svarar spärras du automatiskt och kan inte söka bostad. Vi kontaktar dig som tackat ja till ett erbjudande, i turordning efter köpoäng. Blir bostaden din vill vi att du har uppgifter om inkomst (och eventuellt referenser från tidigare boende) tillgängliga, så att du kan teckna avtal inom två dagar. På så vis minskar risken för att du ska behöva betala dubbla hyror. När du fått och flyttat in i en bostad nollställs dina poäng och du samlar istället köpoäng som boende.

Frågor och svar om att söka bostad

Varför är jag spärrad när jag ska söka bostad?

Det kan bero på att du inte tackat ja eller nej till en lägenhet som du har erbjudits. Det också också vara så att du har en obetald skuld till ÖBO, då är du spärrad tills du betalat skulden. Kontakta oss för information.

Vad är marknadsplats Nyproduktion lottning?

Vi hyr ut 30 procent av bostäderna i en del av våra nybyggda lägenheter genom lottning. Här är det slumpen som avgör om du får chansen att hyra en lägenhet, inte hur många köpoäng du har.

Vad är marknadsplats Nyproduktion/Ombyggnation?

Här hittar du våra ombyggda samt nybyggda bostäder. Du anmäler ditt intresse för hela projektet och blir sedan i turordning kallad för att välja bland alla lediga bostäder i projektet.

Vad är marknadsplats Direkt?

För att du ska kunna göra en intresseanmälan får du ha högst 2 500 poäng. När 25 personer har anmält sitt intresse stängs anmälningstiden. Datorn väljer sedan slumpmässigt ut vilka tio som får erbjudande. Därefter hör vi av oss i turordning till de som har tackat ja. För att sedan få teckna kontrakt måste du ha varit folkbokförd i Örebro kommun de senaste 12 månaderna och uppfylla övriga krav.

Vad är marknadsplats Torget?

Bostäderna på Torget presenteras under fem dagar och erbjuds efter köpoäng. Om flera sökande har samma poäng erbjuds de i tur och ordning efter anmälningstid.

Vad är ett korttidskontrakt?

Korttidskontrakt används när vi får lediga lägenheter i ett hus som snart ska renoveras och där hyresgästerna inte kan bo kvar under renoveringstiden. Här kan du som är i akut behov en bostad söka en bostad för en kortare period.

Du behåller dina köpoäng, så att du kan söka en annan bostad under tiden. När kontraktet löper ut eller om du säger upp ett korttidskontrakt, får du behålla dina köpoäng.

Undantag är om du som bor i en bostad med tillsvidarekontrakt hos ÖBO och tecknar nytt avtal på en bostad med korttidskontrakt. Då behåller du dina köpoäng vid inflytt till bostaden med korttidskontrakt, och när du flyttar ut från korttidskontraktet nollställs dina köpoäng.

Köpoängen nollställs även om du bor med korttidskontrakt och får en lägenhet med tillsvidarekontrakt hos ÖBO.

Jag har tackat ja till ett erbjudande, vad händer nu?

Vi kontaktar de som har tackat ja på ett erbjudande, i turordning efter köpoäng. Blir lägenheten din, vill vi gärna att du har dina uppgifter om inkomst (och eventuellt referenser från tidigare boende) tillgängliga, så att du kan teckna hyresavtal inom tre dagar. Detta för att vi ska få en snabb hantering och minska risken för att du ska behöva betala dubbla hyror.

Hur många gånger får jag tacka nej till erbjudanden?

Du får tacka nej hur många gånger som helst. Men anmäl dig på sådant du verkligen är intresserad av – annars tar uthyrningen längre tid och den som är intresserad och har lägre köpoäng riskerar att få vänta länge på ett erbjudande.