Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Trygghet och trivsel i coronatider

I dessa tider är det många hyresgäster som håller sig hemma mer än vanligt. Vi arbetar hemma, begränsar det sociala livet och stannar inomhus. En ökad oro och press kan tära på oss själva och relationen till andra. Vuxna och barn som redan har det kämpigt kan bli extra utsatta.

Ökat antal störningsärenden

Vi märker att när fler stannar hemma om dagarna ökar antalet störningsärenden till oss. Det är viktigt att komma ihåg att inte störa sina grannar, speciellt klockan 22.30–06.00, då de flesta människor vill sova. Men man ska förstås visa hänsyn även på dagtid, samtidigt som man får tåla vissa ljud när man bor i flerfamiljshus.

Det första steget är alltid att försöka prata med den som stör. De flesta problem kan lösas om vi människor pratar med varandra. Om du behöver hjälp kontaktar du oss. Här hittar du mer information kring störningar.

När många arbetar hemifrån kan barn som leker inomhus eller en granne som spelar hög musik upplevas som störande även på dagtid. Vi ser tendenser till att många barn stannar inomhus hela dagarna, barn som kanske har behov av att aktiveras mer för att må bra. Kom ihåg att Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att det går bra att vistas utomhus, cykla eller träna med kompisar, så länge vi håller avstånd till varandra.

Det finns hjälp att få

När vissa delar av samhället stänger ner och många unga är hemma från stängda skolor ökar utsattheten för barn och unga som har en otrygg situation i hemmet. Forskning visar också att våld i nära relationer ökar och blir grövre i tider av kris och epidemier.

Det är viktigt att veta att det finns hjälp att få. Du kan få både råd och omedelbart skydd via Socialtjänsten. Många kvinnojourer har skalat upp sina verksamheter och Bris utökar sina öppettider.

Våga fråga om du känner oro

Tänk på att ta hand om varandra. Du som granne har en viktig roll att spela. Vi vill därför påminna dig om vår önskan att du vågar bry dig om din granne om du tror att hen far illa på något sätt. Om du oroar dig för en vän, våga fråga. Ställ raka och tydliga frågor, men gör det när vännens partner inte är i närheten. Om du oroar dig för ett barn, gör en orosanmälan till socialtjänsten.

Att visa omtanke kan rädda liv.

Viktiga telefonnummer

  • Mottagningsgruppen socialkontoret: 019-21 30 00
  • Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • Kvinnohuset Örebro 019-144 199
  • Bris 116 111
  • Socialtjänstens hjälptelefon för barn och unga 019-21 55 20
Tillbaka till Nyheter