fbpx Hoppa till huvudinnehållet

Ta båten till Björkön – 21 augusti

Följ med Hopajola och ÖBO till Björkön, en av de största öarna i Hjälmaren. Gå med på vandring, spana på fåglar, lär dig mer om livet under ytan eller strosa på egen hand. Vi ordnar aktiviteter för både stora och små hyresgäster – och bjuder på båtresan.

  • Båtresa för dig som bor hos ÖBO
  • Söndag 21 augusti kl 9–16
  • Avresa från Naturens hus, med m/s Lagerbjelke.

Mellan Mellanfjärden och Storhjälmaren ligger Björkön, Örebros nyaste naturreservat, invigt hösten 2019. Välkommen dit över dagen tillsammans med ÖBO och Hopajola!

Ta med matsäck för hela dagen och kläder efter väder. Du kan ta ett dopp, antingen från båtbryggan eller genom att gå bredvid den, det finns ingen strand. Det går att ta sig fram med rullator på delar av ön, medan andra är mer krävande.

Anmäl dig

Anmäl dig senast den 29 juli genom att skicka ett mejl till utlottning@obo.se. Ange namn, adress och antal personer i mejlet och skriv Båtresa i ämnesraden. Max fem personer/anmälan. Eftersom det är begränsat antal platser på båten kommer vi att lotta ut platserna. Du som kommer med får besked senast den 8 augusti.

Aktiviteter under dagen

Upplev spännande fåglar på Björkön

Björkön är en intressant miljö för många fåglar som lever i lövskog. Här finns utrymme för den kräsna mindre hackspetten, och kanske på sikt för den sällsynta vitryggiga hackspetten. På Björkön kan man också spana ut på Hjälmaren många häckande fåglar; här finns både fiskgjuse och havsörn. Följ med på till denna spännande ö för att se och höra mer om alla fåglar som trivs vid Hjälmarens strandkanter.

Upptäck livet under ytan

Häng med oss och titta på vad som gömmer sig under ytan vid Björkön! Vi håvar smådjur, kollar i lupp och försöker ta reda på vad krypen heter.

Bland blommor och bosättningar

Vi utforskar den del av Björkön där det tidigare funnits bosättningar och där det fortfarande finns betesmarker för får. Under vandringen, som mestadels går genom lättvandrad terräng, får vi veta mer om öns historia och den betydelse som området haft för både jord- och skogsbruk. Vi besöker det gamla äppelträdet och ser rester av den långa piren som var viktig för båttrafiken hit.

Hopajola

…är en ideell naturvårdsorganisation som arbetar för naturen och biologisk mångfald i länet. Organisationen samlar in pengar och delar ut till olika projekt, som ska skydda och vårda naturen i länet.

Läs om andra utflykter i naturen som Hopajola ordnar.

Tillbaka till Nyheter