Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Sortera julen rätt

Juletid är härligt med allt vad klappar, mat och umgänge heter. Men det kan vara knepigt att veta hur man ska sortera allt skräp som bli över efter festhelgerna. 

Här får du veta allt som du behöver för att sortera julen rätt.

Presentpapper sorteras som pappersförpackning.

Presentsnöret lägger du i restavfallet.

Kartonger viks ihop så att de tar så lite plats som möjligt och sorteras som pappersförpackning.

Större kartonger och wellpapp lämnas på återvinningscentralen.

Lampor i ljusstakar och vanliga lampor sorteras som ljuskällor. Finns det ingen behållare för ljuskällor sorteras lampor som elavfall.

Stearinljus sorteras som restavfall.

Frigolit lägger du bland plastförpackningarna. Är det stora bitar frigolit lämnar du dem på återvinningscentralen. Bryt aldrig sönder frigoliten, de små platssmulorna är mycket svåra att städa upp och är skadliga för djur och natur.

Glasflaskor från glöggmyset lägger du i färgat respektive ofärgat glas. Var noga med att skruva av korken och sortera den rätt.

Leksaker som gått sönder och som innehåller elektronik sorteras som elavfall. Har leksaken inte innehållit någon elektronik eller batterier sorteras den som restavfall.

Batterier sorterar du förstås som batterier. I Örebro finns det ett femtiotal återvinningsstationer, ofta i närheten av köpcentrum och stora bostadsområden. I en del av våra miljöbodar finns det möjlighet att sortera batterier.

Julkulor som är trasiga sorteras som restavfall.

Julgranen lämnar du in på någon av kommunens återvinningscentraler eller ristippar. Den 14 januari kl 17-19 kan du dessutom lämna din gran på nedre delen av Stortorget så tar Örebro kommun hand om den.

Fler frågor om hur du sorterar? På Örebro kommuns hemsida hittar du en utmärkt sorteringsguide.

Tillbaka till Nyheter