Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Simskola med fokus på mer än bara simning

Vivallabadet och VOX-badet i Varberga fylls under sommaren med barn och vuxna från hela Örebro som vill lära sig simma, få vattenvana och ha kul tillsammans. Det handlar om mer än bara simning, det handlar även om tillhörighet.

Simskola för barn

Simskolan på baden i Vivalla och Varberga utgår från att barnen ska få vattenvana, vattensäkerhet och respekt för vattnet, och tycka att det är kul att vistas i vatten.

Till simskolan kommer barn från hela Örebro.
Med olika bakgrund, etnicitet, erfarenheter och språkkunskaper. Sommarjobbarna kan 32 språk, så att alla kan göra sig hörda och förstådda. Nära 600 barn går i simskola i de två baden, och även om inte alla går därifrån simkunniga, så har de fått en bra grund inför simundervisningen i skolan.

-Vattenvanan är bland det viktigaste när det gäller att lära sig simma. Det börjar ofta med lek och plask, vilket även ger barn som är rädda för vatten en mer lättsam och glädjefylld bild av vattnet, säger Michelle Asprou Forsberg, projektledare för sommarbaden.

Simskola för vuxna

Både Vivallabadet och VOX-badet erbjuder under vecka 33 och 34 simskola för vuxna. Några som vill lära sig simma är rädda för vatten, andra vill lära sig simma för att kunna åka och bada med sina barnbarn. Gemensamt för alla är att man vill hjälpa till och stötta varandra. Och den engagerade personalen gör sitt bästa för att få bort den skam som många känner över att inte kunna simma.

Sommarkollo

Det kanske inte många vet är att baden också har sommarkollo under några veckor och det är gratis för barnen. Det är bara att anmäla sig. På kollot börjar man med att barnen äter frukost på morgonen innan de tar sig an dagens aktiviteter.

Motionssimning

Baden erbjuder även motionssimning och varje måndag och tisdag öppnar baden klockan sex på morgonen, och då ingår frukost för alla motionärer.

Utöver simskolan bjuder även utomhusbaden på andra aktiviteter. De stora grönområdena bjuder in till lek, träning och gemenskap.

-Många kommer också hit för att de inte har någon annanstans att ta vägen, både vuxna och barn. Personalen är oerhört bra på att se de här människorna. Vissa behöver bara någon att prata med några minuter. Andra behöver en lekkompis att sparka fotboll med under ett par timmar. Många av de som jobbar här bor själva i närheten, och känner igen många av besökarna. Det är en trygghet för de barn och vuxna som kommer hit ensamma. För oss handlar det om så mycket mer än att bara lära ut simkunskap eller att få in pengar så att vi kan fortsätta att driva baden. Vi vill ge barnen chans till en meningsfull sommar, avslutar Michelle.

Läs mer på www.orebrosimallians.se

Tillbaka till Nyheter