Hoppa till huvudinnehållet

Genom att använda obo.se accepterar du vår användning av cookies

Ny hyra klar för 2021

ÖrebroBostäder AB (ÖBO) och Hyresgästföreningen har kommit överens om en ny hyresnivå för 2021. Överenskommelsen innebär en hyreshöjning på 1,50 procent från och med den 1 januari.

Hyran för januari och februari har skickats ut utan hyreshöjning. Hyreshöjningen för dessa månader läggs därför till på din hyra för mars.

Från och med den 1 januari 2021 gäller följande:

  • ÖBOs bostadshyror höjs med 1,50 procent.
  • Hyran för garage och parkeringar höjs med 1,50 procent.
  • Hyran för lokaler med förhandlingsklausul höjs med 1,50 procent. Övriga lokaler höjs enligt villkoren i avtalen.
  • Hyrorna för studentbostäder höjs med 1,50 procent inför terminsstarten i augusti 2021.

Hyresjusteringen baseras på kostnadsutvecklingen för ÖBO och en bedömning av den samhällsekonomiska utvecklingen. Både på kort och lång sikt så är det främst kostnaderna för vårt stora underhållsbehov som ökar. Det påverkar både avskrivningar, räntor och underhållskostnader. För 2021 så har vi även ökade driftkostnader, till exempel beroende på taxeökningar.

– Vi är i det stora hela nöjda med utfallet av årets överenskommelse. Vårt yrkande var betydligt högre, men i en förhandling behöver man vara beredd på att hitta kompromisser. Efter att ha anpassat 2021 års budget, så hoppas vi ändå klara våra resultatmål, säger Ulf Rohlén, vd på ÖBO.

ÖBO har tillsammans med Hyresgästföreningen även kommit överens om:

  • En hyresrabatt för alla hyresgäster som får ett förändrat tv-utbud, när Com Hem-uttaget stängs ner 1 mars. Rabatten blir 40 kronor per månad och gäller så länge som man bor kvar i samma bostad.
  • En förändrad modell för debitering av individuell mätning och debitering av varm- och kallvatten. ÖBO och Hyresgästföreningen har utvärderat nuvarande modell för debitering av vatten och kommit överens om en ny modell där hyresreduceringen och utdebiterat vattenpris på ett bättre sätt harmoniserar.

Berörda hyresgäster får mer information om dessa förändringar separat.

Tillbaka till Nyheter