fbpx Hoppa till huvudinnehållet

En dansfestival till minne av Lena Josefsson

Älskar du dans? Då är höstens dansfestival något för dig. Den 7–11 september anordnas tre dansföreställningar signerade Lena Josefsson på Hjalmar Bergmanteatern och Örebro konserthus.

Dansfestival Raande-Vo kom till som en hyllning till koreografen Lena Josefsson som gick bort 2020. För initiativet står tidigare medarbetare såsom dansare, producenter, kostymörer, scenografer, ljussättare, tekniker, familj och många fler.

Dansfestival Raande-Vo har, med Lena Josefssons arbete som utgångspunkt, vuxit till en manifestation för dansen i Örebro län. Projektet vänder sig till alla som är intresserade av dans. I festivalen ingår även workshops, samtal om dans och samarbeten med andra kulturaktörer i Örebro stad.

Läs mer om festivalen på dansfestivalraandevo.se

Erbjudande till ÖBOs hyresgäster

Du som bor hos ÖBO har chans att vinna två biljetter till dansföreställningen, fredagen den 9 september kl 19 på Hjalmar Bergmanteatern (max två biljetter per hushåll). Totalt lottar vi ut 30 biljetter.

Mejla namn och adress till utlottning@obo.se senast den 19 augusti, så är du med i utlottningen. Skriv Dansfestival i ämnesraden. Du som har turen att vinna biljetter får besked i slutet av augusti.

Om Lena Josefsson

Lena Josefsson växte upp som missionärsbarn i dåvarande Kongo och Kongo-Brazzaville. Hon utbildade sig vid Danshögskolan i Stockholm, RDIC i Paris och The National Ballet of Zaire. Det gav henne verktyg att utveckla ett unikt uttryck inom samtida dans. Ett arbete som hon kunde fördjupa i sitt eget danskompani som hon grundade i Örebro 1989, Kompani Raande-Vo.

Under sin karriär erhöll hon åtskilliga utmärkelser och stipendier. 1997–2000 var hon chef för Skånes dansteater och 2002–2004 delade hon den konstnärliga ledningen på Orionteatern med Lars Rudolfsson. Lena samarbetade med dansare från hela Europa liksom från Tanzania, Zimbabwe, Kenya och Sydokorea.

I Örebro kunde örebroarna under flera år se ett antal av Lenas fantastiska dansföreställningar.

Lena Josefsson

Tillbaka till Nyheter