fbpx
Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomar påverkar Vivallas framtid

Hur ska centrala Vivalla se ut i framtiden? Under VivallaHack 2022 tävlade ungdomar i att kläcka idéer för framtidens Vivalla.

Lördagen den 3 december arrangerade ÖBO och Västerporten VivallaHack 2022. Ungdomar i åldern 15 till 23 år tävlade i lag under en inspirerande och kreativ heldag, med uppdraget att arbeta fram förslag kring framtidens centrala Vivalla.

Under dagen fick ungdomarna delta i inspirationsföreläsningar och idéverkstad under handledning av erfarna processledare och moderatorer. I slutet av dagen presenterade lagen sina förslag framför en jury, som utsåg de bästa bidragen.

Förslag med fokus på samhälle, hälsa och attraktivitet

Första pris tilldelades de fyra tjejerna Rahma, Mariam, Noor och Nor. Deras idé innefattade ett inomhusbad och hur det skulle locka många besökare från flera samhällsgrupper samt öka simkunnigheten.

Andrapriset gick till ungdomarna Diya, Floret och Omar, och deras idé om att krossa fördomar om Vivalla genom konstinstallationer. Konsten ska visa upp en positiv bild och den stolthet som många Vivallabor känner och samtidigt stärka områdets identitet och attrakttionskraft.

Tredjepris tilldelades Mohamed, Sohail och Timothys idé om att bygga tennisbanor för hälsa och socialt sammanhang, samt Jasmin, Salma och Hannas förslag om en utbyggnad av Vivallabadet för att öka attraktiviteten, med bland annat ett nytt kafé och lekmiljö, där ungdomar kan få möjlighet till arbetslivserfarenhet.

En del av Vivalla Ungdomsparlament

VivallaHack är en del av Vivalla Ungdomsparlament som ÖBO och Västerporten startade 2019. Här får ungdomar i Vivalla vara med och påverka sin stadsdel och skapa bättre förutsättningar för ett tryggt, hållbart och attraktivt Vivalla. Parlamentet består av cirka 100 ungdomar som träffas några gånger per år.

Exempel på vad Vivalla ungdomsparlament genomfört sedan starten:

  • En ny multiarena i Vivalla, efter att ungdomar efterfrågat en plats för spontanidrott.
  • Trygghetsåtgärder vid platser som ungdomar upplevt som otrygga.
  • Belysningsworkshop för att förbättra utebelysningen i Vivalla.
Tillbaka till social hållbarhet