Du är här: Startsida / Gröna ÖBO / Spara energi / Vår klimatpåverkan

Vår klimatpåverkanVi måste vara klimatsnälla!

Naturtillgångar som olja och kol har tagit naturen många miljoner år att skapa. När vi utnyttjar dessa tillgångar under en kort tidsperiod frigör vi bland annat stora mängder koldioxid (CO2) som kommer ut i vår atmosfär.

Människans behov av fossila bränslen gör att mängden CO2 och även andra så kallade växthusgaser i atmosfären ökar i snabb takt. Det får till följd att mer och mer av värmen från solen inte studsar tillbaka ut i rymden, utan istället höjer temperaturen på jorden.

En del av den uppvärmningseffekt som växthusgaserna har på jorden är nödvändig för livet på jorden, men när halterna växthusgaser ökar stannar mer och mer värme kvar vilket gör att vårt klimat förändras.

En långsam förändring är naturlig och livet på jorden har möjlighet att anpassa sig till förändringen, men det som händer idag går alldeles för fort. Förutsättningarna för liv förändras så snabbt att konsekvenserna kan bli förödande.

Exakt vad som händer vet man inte men klart är att en ökning av den totala medeltemperaturen på jorden kommer att ge effekter som:

  • Mer och kraftigare oväder i vissa regioner
  • Översvämningar på en del platser och extrem torka på andra
  • Glaciärer och landisar kommer att smälta vilket leder till en höjning av havsnivån. Vilket i sin tur kommer att lägga stora kustnära områden och städer under vatten
  • Många människor kommer att förlora sina hem och sitt levebröd – globalt kommer miljöflyktningar med stor sannolikhet att bli ett begrepp

För att kunna göra något åt klimathotet krävs det inte bara viktiga politiska beslut, men också att vi som individer är beredda att dra vårt strå till stacken.

Om vi inte ställer krav, efterfrågar alternativ och tydliggör för våra beslutsfattare att dessa frågor är viktiga så kommer vi inte att komma långt. Både små och stora beslut i vår vardag spelar roll. Genom aktiva val blir du delaktig i arbetet med att motverka klimateffekten. Sortera sopor och byta till lågenergilampor är så enkla åtgärder att det borde vara en självklarhet. Men det finns mycket, mycket mer du kan göra!

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se