Du är här: Startsida / För våra hyresgäster / Goda råd från A-Ö

Goda råd från A-ÖGoda råd från A-Ö

Här finns tips och råd samlat från A-Ö som förhoppningsvis kan till hjälp!

Om du ska flytta måste du adressändra i god tid innan. Gör du flyttanmälan på Svensk adressändring.

I vissa situationer är det möjligt att hyra ut sin bostad i andra hand. Vill du hyra ut i andra hand ansöker du om detta hos Uthyrningen. Där berättar du varför du vill hyra ut din bostad, hur länge och till vem. Godtagbara skäl är om du ska studera, arbeta tillfälligt på annan ort eller om du och din partner vill flytta ihop på prov. Handläggningstiden när du skickat in din ansökan är cirka 4-6 veckor.

Tänk på att det är du som har förstahandskontraktet, som är ansvarig för att hyran betalas och att bostaden inte tar skada under tiden bostaden är uthyrd i andra hand.

Om du hyr ut din bostad i andra hand, utan att först fått godkänt av ÖBO, kan detta leda till att du förlorar ditt kontrakt.

När du hyr ut i andra hand bör du upprätta ett hyreskontrakt, blankett finns att köpa i bokhandeln, mellan dig och den som ska hyra av dig samt göra upp vad som gäller om till exempel den som hyr i andra hand missköter sig.

Den som hyr i andra hand får inte överta avtalet, utan måste söka bostaden som alla andra.

Autogiro är en kostnadsfri service som innebär att pengar till din hyra överförs automatiskt från ditt konto till ÖBO i slutet av varje månad. Med autogiro kan du vara säker på att hyran alltid betalas i tid. Det enda du behöver göra är att se till att det finns pengar på kontot ett par dagar innan förfallodagen. På ditt kontoutdrag ser du sedan att överföringen gjorts. Läs mer om autogiro här!

Avfall är en av vår tids mest diskuterade miljöfråga. Nästan alla har synpunkter eller tankar om hur avfallet bör tas omhand. Genom att använda de system som finns är du som hyresgäst med och gör en miljöinsats. Samtidigt sänker vi tillsammans kostnaderna för avfalls­hanteringen.

I din miljöbod ser du vilka sopor som kan återvinnas. Restavfallet, det som inte går att återvinna, slängs i en väl försluten påse. OBS! Den får inte innehålla farligt avfall eller elektronik. Var noga med vad du lägger i de olika avfallsbehållarna!

Du som inte har tillgång till ÖBOs egna miljöbodar, ska lämna återvinnings­materialet i någon av de återvinnings­stationer som finns runt om i kommunen.
Farligt avfall, elektronik och grovsopor ska lämnas till närmaste återvinningscentral. I Örebro finns återvinningscentraler i Mellringe, Glanshammar, Odensbacken och på Atleverket strax utanför stan.

Här får du reda på hur du sorterar ditt avfall!

Mer information om återvinningscentraler och återvinningsstationer hittar du på Örebro kommunens hemsida, www.orebro.se

Badrummet är ett våtrum och du bör vara försiktig så att inte vattenskador uppstår. Det är därför inte tillåtet att själv borra i badrummet, eller göra andra hål i ytskiktet. Om du vill sätta upp något i badrummet ska du först prata med oss.

Tänk på att det är du som ska hålla rent och rensa i tvättställets avlopp och i golvbrunnen, så att stopp inte uppstår. Badrumsskåpet tillhör bostadens standardutrustning och ska lämnas kvar i lägenheten om du flyttar. Undvik att tappa upp badvatten eller duscha på tider, när dina grannar kan störas av bruset i vattenledningarna.

Balkongen är en bra plats för avkoppling eller vädring av kläder. Du får gärna sätta upp markis mot solen, men prata med din bovärd så får du praktiska tips. Blomlådor hängs på insidan av räcket. Det är inte tillåtet att skaka mattor och du får bara använda elgrill på balkongen, se Grillning. Tänk också på att rökning på balkongen kan störa dina grannar! Dina grannar sitter kanske på balkongerna runt omkring.

Parkera inte barnvagnen i trapphus och entréer eller så att den hindrar grannar och utrycknings­personal att komma fram! I vissa hus finns ­särskilda uppställningsplatser för barnvagnar. Hör med oss om du undrar vad du har för alternativ.

Om du ska flytta från din bostad gör din bovärd en besiktning tillsammans med dig, där vi går igenom lägenhetens skick. Vid besiktningen skrivs ett protokoll och där framgår om något måste åtgärdas. Du blir ersättningsskyldig för de eventuella skador som du lämnar efter dig.

Boinsikt är vår hyresgästtidning som alla ÖBOs hyresgäster får i brevlådan fyra gånger per år. Välkommen att höra av dig med tips och idéer om vad tidningen ska innehålla!

Här kan du läsa det senaste numret av Boinsikt, men även gamla nummer är sparade för läsning.

ÖBO har bostadsgaranti för de studenter som studerar vid Örebro Universitet. Det innebär att du, om du vill omfattas av vår studentbostads­garanti, får erbjudande om bostad hos ÖBO inom en månad från det att du skickat ditt antagningsbesked märkt ”Bostadsgaranti” till bostadsgaranti@obo.se

Här kan du läsa mer om vår bostadsgaranti för studenter!

Ring 112 om du upptäcker en brand eller annan fara!

En brandvarnare är en billig livförsäkring som ÖBO sätter upp i alla bostäder. Kontrollera med jämna mellanrum att den fungerar och att batteriet inte tagit slut. Du funktionstestar brandvarnaren genom att trycka på knappen.

ÖBO ansvarar för att det finns brandvarnare i varje bostad och du som hyresgäst ansvarar för att batteriet fungerar. Har du problem med din brandvarnare kontaktar du oss.

När brandvarnarens batteri börjar ta slut larmar brandvarnaren med ett kort pip under återkommande intervaller. Ta då ner brandvarnaren och byt batteri.

Har din brandvarnare ett inbyggt batteri (modellen där det inte finns ett synligt batteri på baksidan) måste du ta isär brandvarnaren och dra loss batteriet. Efter det beställer du en ny brandvarnare av oss. Den förbrukade brandvarnaren sorterar du som el - och elektronikavfall.

Här hittar du all information om som gäller bredband, tv och telefoni.

Parkera alltid din cykel i cykelställ eller i cykelrum! Du får inte parkera i trapphus eller entréer. Entréerna får inte heller blockeras, utan måste vara fria, så att utryckningspersonal kan komma fram obehindrat.

Direktbytet kan du annonsera och se vilka lägenheter som finns tillgängliga för byte. Annonsera kan bara du göra som bor hos ÖBO.

Du får ta bort innerdörrarna i din bostad, bara du sätter tillbaka dem om du flyttar från bostaden. Förvara dörrarna, så att de inte skadas eller förstörs, till exempel i ditt lägenhetsförråd.

Duschdraperi är inte standard i bostaden, men du bör sätta upp ett sådant, så att inte duschvattnet ­skadar resten av bad­­rum­met. Välj en modell av draperistång som inte ­behöver skruvas fast i väggen, så blir det inga skador i väggen och stången är lätt att ta med om du flyttar.

Du som är hyresgäst hos ÖBO, kan på ett bekvämt sätt att betala din hyra via en elektronisk faktura över Internet. Allt som krävs är att du ansluter dig till Swedbankd internetbetalning. Läs mer här!

EKObil är billiga och miljövänliga bilkooperativet för dig som bor hos ÖBO. Om du hör till dem som oftast cyklar eller åker buss, och bara behöver bil ibland, då kan EKObil vara din bästa billösning! Den stora fördelen med att vara med i en bilförening är att du har tillgång till bil betydligt ­billigare än om du äger den eller hyr den genom en uthyrningsfirma.

Vill du veta mer eller bli medlem? Här finns all information! 

I de flesta av ÖBOs bostäder kan du själv välja vilken elleverantör du vill ha till din hushållsel. Jämför pris och villkor och välj sedan den leverantör som passar dig bäst. Kom ihåg att det är du själv som säger upp ditt elavtal om du flyttar från din bostad!

Husens entréer ska hållas låsta på nätterna. Det är inte tillåtet att ställa upp dörren. Tänk på att obehöriga kan smita in och orsaka skadegörelse. Entréerna måste även vara framkomliga för ambulans- och räddningspersonal.

Mata inte fåglar från din balkong eller ditt fönster! Deras spillning skräpar ned balkongerna. Häng gärna upp en talgboll eller liknande i ett träd som du kan se från ditt fönster istället.

Felanmälan gör du i första hand till oss via telefon 019-19 42 00. ÖBOs Kundcenter tar under arbetstid emot ditt samtal och hjälper dig att göra en felanmälan. Om ett fel uppstår efter arbetstid ringer du till Trygghetsjouren, 019-10 10 00.

Du kan självklart också göra en felanmälan direkt här på webben!

Fläkten ovanför spisen är en viktig del i din bostads ventilationssystem som förutom att suga ut matos också suger ut luft från badrummet. Rengör filtret i fläktkåpan en gång i månaden eller oftare vid behov. Diska filtret i vanligt diskmedel eller i diskmaskin. Se även till att ventilen i badrummet är rengjord.

Kontakta oss om fläkten inte fungerar.

Vi gör en städbesiktning av din bostad i samband med att du flyttar.

I samtliga rum kontrolleras bland annat: väggar och tak, fönsterkarmar, fönster – mellan, in- och utvändigt, fönsterbänkar, element, ventiler, belysning, eluttag, strömbrytare, dörrar, dörrkarmar, golv, golvlister, trösklar och garderober.

I kök: spisfläkt och fettfilter, spis in- och utvändigt, köksskåp, lådor, kryddhylla, kyl, sval, frys, bänkskivor, diskbänk och blandare.

I bad och WC: badrumsskåp, spegel, toalettstol, tvättställ,  blandare, badkar, golvytan under badkar, golvbrunn och ventil.

Balkong, vinds- och källarförråd ska rengöras.

Linoleumgolv ska behandlas med golvrengöringsvax. Var uppmärksam på att du väljer ett medel som är anpassat för linoleumgolv. Fel behandling kan förstöra golvet och du blir ersättningsskyldig. Fråga oss om du är osäker.

Ska du flytta? Här finns fler saker att tänka på!

En del av våra hus har vindsförråd, andra har källarförråd. Se till att du har ett godkänt lås på förrådet och titta gärna till det med jämna mellanrum för att upptäcka eventuell skadegörelse.

Gångar och trappor i förrådsutrymmen är viktiga utrymningsvägar och får inte användas för lagring. Det är inte heller tillåtet att förvara brandfarliga ämnen i dessa utrymmen.

Förtur innebär att ÖBO försöker till­godose behovet av bostad när synnerliga skäl finns.

Om du behöver förtur till en bostad av medicinska skäl och sociala skäl eller näringslivsförtur söker du det hos Förtursgruppen. Ansökningsblankett finns att hämta vid ÖBOs reception på Krämartorget. Du kan även ladda ner blanketter och läsa mer om förturer här!

Garageplatser hyrs ut via Parkeringstorget. Tänk på att du inte får förvara brand­farliga vätskor eller gaser i garaget.

Var rädd om golven i din bostad. Det är ofta kostsamt att ersätta ett skadat eller onormalt slitet golv. Använd endast rengöringsmedel som är anpassade för det golv du ska rengöra. Hör gärna med oss om du är osäker.

Det är endast tillåtet att grilla med elgrill på din balkong eller altan. För övriga grillar hänvisar vi till stadsdelarnas allmänna ytor och grillplatser på gårdarna.
Se till att röken från din grill inte irriterar din omgivning och att grillen inte orsakar brand.

Dina grovsopor lämnar du till de olika återvinningscentralerna i Örebro kommun, här hittar du information om dem.

Hatthyllan ingår i bostadens standard­ut­rustning. Om du sätter upp en egen hatthylla, spara då den ordinarie och montera tillbaka den om du flyttar från bostaden.

ÖBOs vision är Hem för dig.  Det är den ledstjärna som vi arbetar efter. Vi försöker (så långt det går) ge möjlighet för varje hyresgäst att anpassa boendet efter egna önskemål.

För att hyra bostad hos ÖBO måste du ha en gällande hemförsäkring. Detta är en trygghet för ÖBO som fastighetsägare, men framförallt för dig som hyresgäst ifall det händer något i lägenheten. Om en brand, ett inbrott eller någon annan förstörelse inträffar och du saknar hemförsäkring, får du ingen ersättning för det förstörda eller försvunna.

Som hyresgäst hos ÖBO kan du välja att teckna en förmånlig och smidig hemförsäkring hos Länsförsäkringar Bergslagen. Du kontaktar då själv Länsförsäkringar på 019-19 46 00.

På vår hemsida kan du se och utnyttja en stor del av vårt utbud av tjänster. Det är till exempel här som du söker bostad via Hyrestorget, ta del av allmän information om oss och våra stadsdelar eller loggar in på Mina sidor.

På Mina sidor finns en hel del matnyttigt för dig som kund, till exempel kan du:
- göra felanmälan
- söka lägenhet och se dina intresseanmälningar
- se dina erbjudanden, samt tacka ja eller nej
- få prenumeration på lediga objekt
- uppdatera dina personuppgifter och önskemål om lägenhetstyp och område
- se din faktura och kontrollera att den är betald
- se hur din underhållsstatus på din lägenhet ser ut
- söka lägenhetsbyte via Direktbytet

Du kan också läsa om och söka bostad/lokal via ÖBO Senior, ÖBO Student och ÖBO Lokaler. Det finns också miljöinformation och annat smått och gott med syfte att underlätta för dig!

Hissar får aldrig blockeras eller ställas på glänt. Hjälp oss att hålla hissarna rena och fräscha.

ÖBO tillämpar HLU, Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll. Det betyder att det är du själv som bestämmer, om din lägenhet ska underhållas eller om du vill ha hyresrabatt. En del av din hyra sätts varje månad undan för framtida underhåll.

Läs mer om HLU här!

Tänk på att visa hänsyn till dina grannar. Se till att ditt husdjur inte förorenar sandlådor och andra platser på gården där barnen leker. Ta inte heller med dina husdjur till tvättstugan och andra gemensamma utrymmen, eftersom det finns många allergiker.

Hyran betalas i förskott, en månad i taget. På din hyresavi som vi skickar ut varje månad, kan du se när den ska vara betald. Ett bra sätt att lösa betalningen av hyran är att betala den via autogiro, se Autogiro. Du kan också få din faktura elektroniskt direkt över internet. Se e-faktura. Betalas inte hyran i tid skickar vi ett inkassokrav. I slutänden kan en obetald hyra leda till uppsägning och vräkning. Se Vräkning.

När du flyttar in hos ÖBO skriver du på ett hyresavtal som visar att du har rätt att bo i bostaden. Avtalet är en värdehandling. Förvara det gärna tillsammans med dina övriga värdepapper!

Via Hyrestorget, som du hittar här, söker du bostad hos ÖBO. På Hyrestorget kan du själv söka den bostad som passar dig, när det passar dig.

Individuell mätning och debitering på kallt och varmt vatten samt el har införts i vissa lägenheter.

I de stadsdelar där individuell mätning av vatten tillämpas, betalar du för allt varm- och kallvatten du gör av med.

Om du har individuell mätning av el, innebär det att du inte själv kan välja elleverantör och du betalar för all den hushållsel du förbrukar.

Betalas inte hyran i tid, skickar ÖBO ett inkassokrav på din hyra. Du debiteras då också en inkassoavgift på 160 kr (gäller december 2005). Se Uppsägning och Vräkning.

Det som du ska källsortera är pappersförpackningar, metallförpackningar, ofärgade och färgade glasförpackningar, tidningar, hårda plastförpackningar samt batterier. Mjukplast kan du lämna till någon av kommunens återvinningsstationer.

Se Hyresavtal.

Du som bor hos ÖBO samlar automatiskt en bopoäng för varje dag du bor. Om du inte bor hos ÖBO kan du ändå samla poäng för framtiden genom att anmäla dig på Hyrestorget. Detta kan du göra när som helst, även om du inte för tillfället tänker flytta.

När du flyttar in i en bostad som har korttidskontrakt, så gäller särskilda villkor. Hur länge du kan bo i en lägenhet med korttidskontakt kan variera från tre månader till fyra år.

Du får behålla din kötid/poäng hos ÖBO när du flyttar in i på ett korttidskontrakt. Den dag du flyttar nollställs din kötid om du flyttar till ny bostad inom ÖBO. Flyttar du till en annan hyresvärd eller bostadsrätt, så behåller du din kötid/poäng.

Minst tre månader innan det är dags att flytta får du en skriftlig uppsägning.

Under tiden som du bor i en bostad med korttidskontrakt söker du själv ny bostad med din kötid och du betalar själv dina kostnader i samband med flytt.

Om du vill måla väggar i din bostad, måste du prata med oss först. Om du använder kulörer eller målar på ett sätt som inte kan accepteras, blir du ersättningsskyldig vid besiktningen.

Här kan du läsa om vad du får göra!

Läs mer om hur du sorterar ditt matavfall på: http://www.obo.se/sv/grona-obo/Sortera-ratt/Matavfall/
De bruna påsarna som lämpar sig för matavfall hittar du vanligtvis i din miljöbod.

ÖBO bedriver ett aktivt miljöarbete och verkar för en hållbar samhällsutveckling. Utmärkande är: god miljö för alla våra hyresgäster, hög miljömedvetenhet och ansvarsfullt tänkande.

Detta innebär att ÖBO ska:

  • nyttja material och metoder som är skonsamma mot miljön.
  • nyttja naturresurser och tillgångar på ett effektivt och ansvarsfullt sätt.
  • förebygga och minimera verksamhetens negativa påverkan på miljön och människors hälsa.
  • med god marginal uppfylla alla gällande lagar och andra krav som verksamheten berörs av.
  • tillvarata våra hyresgästers miljöintresse och tillsammans med dem utveckla och förbättra miljön för boende och övrig verksamhet.
  • samarbeta med universitet, högskolor, entreprenörer, konsulter och leverantörer i frågor som berör miljö.
  • tillvarata och utveckla personalens kunskap och intresse för miljöfrågor och verka för att miljötänkandet är en naturlig del i ÖBOs dagliga arbete.

Miljöarbetet ska leda till ständiga förbättringar och stärkta relationer både internt och externt. Policyn ska integreras och efterlevas i hela verksamheten.

Även din älsklingsmusik kan vara störande för dina grannar. Bastoner och vibrationer hörs genom stora delar av huset. Tänk på att även TVn kan ha kraftiga högtalare som är störande. Mellan kl 22.30 och 06.00 ska det vara lugnt och relativt tyst i huset.

Vi ser till att du får rätt namnskylt på din ytterdörr. Du kan också beställa dekalen ”Ingen reklam, tack”  som du sätter på brevinkastet genom att prata med oss.

När du skrivit på hyresavtalet, får du kvittera ut tre nycklar till din bostad på ditt bovärdskontor. Behöver du fler nycklar får du köpa dem av oss. Det är förbjudet att göra egna kopior.

Var rädd om dina nycklar! Att byta lås är dyrt och om du råkar ut för inbrott, kan det bli problem med försäkringen om dina nycklar är borta.

Om du låser dig ute efter kl 17.00 beställer du låsöppning direkt hos Trygghetsjouren 019-10 10 00. Låsöppning sker endast mot betalning och uppvisande av godkänt legitimation.

Extralås
Om du har extralås har Trygghetsjouren tyvärr inte möjlighet att låsa upp det. De kan däremot ta ut en annan firma som kan borra upp låset, men då tillkommer ännu en kostnad för detta. Den kostnaden faktureras i så fall dig i efterhand, så det behöver du inte betala på plats.

Om du får ohyra eller skadedjur i din bostad, ska du kontakta saneringsföretaget omgående, så att ohyran inte sprider sig. Vilket företag du ska ringa kan du se i din trappuppgång.

Om du är osäker kan du kontakta oss.

Det är inte tillåtet att själv montera en parabol. Kontakta oss om du vill sätta upp en parabol. Innan montage ska du som hyresgäst skriva ett avtal med ÖBO. Då får du också reda på de villkor som gäller och vilket ansvar du som hyresgäst har.

Parkeringsplatser och garage hyrs ut via Parkeringstorget.

Persienner ingår inte i bostadsstandarden, utom i vissa av ÖBOs studentbostäder. Om du väljer att sätta in persienner, är du ansvarig för att detta görs på ett riktigt sätt, du ansvarar också för underhållet av de persienner som finns i bostaden. Du kan ta dem med dig om du flyttar.

Använd rengöringsmedel som är miljövänliga och anpassade efter det som du vill rengöra. Starka rengöringsmedel kan skada de ytor du vill rengöra och du kan då bli ersättningsskyldig. Dessutom är de ofta skadliga för miljön.

Se Underhåll.

Rökning är inte tillåten i entréer, trapphus, hissar, tvättstugor, torkrum eller andra gemen­samma utrymmen i våra hus. Se Balkong.

De sandlådor som finns i bostadsområdet är till för barnen. Om du har husdjur måste du se till att de inte förorenar sanden.

ÖBO har bostäder för seniorer runt om i Örebro. Seniortorget är ett smidigt sätt att söka bostad via webben. Det är alltid du själv som sköter bostadssökandet.

Du måste ha fyllt 55 år när du anmäler dig till Seniortorget. För att få flytta in i en seniorbostad krävs att du fyllt 65 år och inte har några barn som bor kvar hemma.

På Seniortorget presenteras hälften av ÖBOs lediga seniorbostäder – den andra hälften hittar du på Hyrestorget. Det går bra att vara anmäld på både Hyrestorget och Seniortorget.

Om du skaffar ett sjutillhållarlås till din bostad, måste du se till att alla nyckar lämnas vidare till nästa hyresgäst. Låset lämnas också öppet, när du har gjort en felanmälan och godkänt att vi går in med reservnyckel.

ÖBO accepterar ett normalt slitage i bostaden och i gemensamma utrymmen.
Om du flyttar från din bostad görs en besiktning som, bland annat, kontrollerar om någon del av slitaget är onormalt. Om vi måste återställa bostaden i ett acceptabelt skick blir du ersättningsskyldig.

Om du blir störd av dina grannar eller något annat i ditt boende, bör du i första hand försöka prata med den eller dem som stör. Om det inte hjälper kontaktar du oss. Efter kontorstid, på kvällar och nätter, ringer du vår Trygghetsjour på 019-10 10 00.

Studenttorget är ett smidigt sätt att  söka studentbostad hos ÖBO. Du
hittar Studenttorget här! På Studenttorget presenteras samtliga, lediga lägenheter – och det är du själv som sköter bostadssökandet.

Du får själv tapetsera din bostad, om du gör det på ett fackmässigt sätt och inte väljer tapeter, som är alltför annorlunda mot normal standard. Om tapetseringen inte utförts på rätt sätt, kan du som hyresgäst bli återställningsskyldig vid en besiktning om du flyttar från bostaden.

Ett så kallat tittöga till ytterdörren är inte standard i våra bostäder. Om du vill montera in ett sådant får du själv bekosta detta.

Torkställning i badrummet ingår i en del bostäders standardutrustning och ska lämnas kvar om du flyttar från bostaden.

Ett trevligt trapphus ger ett första gott intryck för dina besökare. Hjälp därför gärna till att hålla trapphuset rent och snyggt. Det är inte tillåtet att ställa cyklar, barnvagnar eller annat som hindrar framkomligheten i trapphuset. Det är viktigt att utryckningspersonal från ambulans och brandkår kan komma fram i trapphuset vid utryckning. Rökning är också förbjuden i trapphusen.

Se Störningar och Nycklar. Du kan även läsa mer om Trygghetsjouren här!

Du får ha en egen tvättmaskin i bostaden, men du måste anlita behörig yrkesman; elektriker och rörmokare, för att koppla in tvättmaskinen. Prata med oss om du har frågor.

Tvätta inte mellan 22.00 och 06.00, då vibrationerna från centrifugeringen kan störa dina grannar. Tänk på att dosera tvättmedlet rätt, överdosering skadar tvättmaskinerna och vår miljö. I Örebro har vi mjukt vatten och då går det åt mindre tvättmedel.

Alla boende i våra bostäder kan använda den gemensamma tvättstugan i området. I varje tvättstuga finns anslag om vilka regler som gäller för bokning och användning av tvättstugan. Självklart lämnar du tvättstugan i det skick du själv vill finna den. Om du inte vet hur tvättstugan fungerar, kan du få en genomgång av tvättstugan av din bovärd.

Alla våra hus och bostäder underhålls, för att de ska fortsätta att vara trivsamma och inte förstöras. Du som bor hos oss kan till en del påverka i vilken takt underhållet ska utföras. I vissa fall är underhållet av sådan karaktär att det inte går att skjuta upp eller måste utföras av fackman.

Om du flyttar från din bostad har du alltid en uppsägningstid. Flyttar du från ÖBO, till en annan hyresvärd, är uppsägningstiden tre månader och flyttar du inom ÖBO är den två månader. Uppsägningen räknas alltid från den sista i månaden, oavsett när i månaden du säger upp din bostad. Senast klockan 12.00 avflyttningsdagen lämnar du bostaden till nästa hyresgäst.

För våra studenter på ÖBO Student gäller andra regler. Se ÖBO Student.

Vissa av ÖBOs bostäder har uteplats. Du som hyresgäst ansvarar själv för skötseln av din uteplats. Uteplatsen ska hållas välskött för din och dina grannarnas trevnad.

Det är inte tillåtet att ha pool på uteplatsen, men du får ha plaskdamm för barn.

ÖBO tillhandahåller en värme på 21 grader (+/- 0,5). Om din bostad känns kall och dragig, kan det bero på att friskluftsventilerna eller fläkten är felaktigt inställda. Kontrollera att de är öppna, rengjorda och inställda i normalläge.

Här kan du läsa mer.

Luften i din bostad byts helt varannan timme. En fläkt på taket eller ovanför spisen ser till att suga ut luft från bostaden. För att ny luft ska komma in måste friskluftsventilerna vid fönstren vara öppna. Om du stänger dessa riskerar du att få golvdrag eller matos från grannen in i lägenheten.

Stäng inte in fukten i badrummet när du har duschat eller badat. Lämna gärna badrumsdörren på glänt och dra undan eventuellt draperi.

I vissa fall tvingas vi säga upp hyresgäster från våra bostäder. Det sker till exempel när hyran inte blir betald eller när en hyresgäst missbrukar sitt hyresavtal samt om någon uppenbart och upprepade gånger bryter mot våra ordningsregler. Se Inkassokrav.

ÖBO Lokaler vill ge dig mer än bara kvadratmeter: vår ambition är att ge dig rätt lokal för just din verksamhet. Och förutsättningarna för att lyckas är de bästa tänkbara. Vi har drygt 1 100 lokaler, allt från förenings- och hobby­lokaler till kontors- och butikslokaler mitt i stan. Vi har också ett ansvar för att våra stadsdelars centrumanläggningar hålls levande.

ÖBO Senior har bostäder i olika delar av stan. ÖBO Senior är till för dig som fyllt 65 år och inte längre har några hemmavarande barn.

De flesta bostäder inom ramen för ÖBO Senior är ut­rustade med gemensamhetslokal och hobbyrum, som skapar naturliga mötesplatser för dig som bor där. Det finns dock ingen matsal eller personal som tar hand om de boende.

ÖBO Student erbjuder bostäder för studenter i ett tiotal områden. Utbudet är varierat: enkelrum eller kompisboende, möblerat eller omöblerat, nära Campus eller närmare centrum. Gemensamt för alla studentbostäder är Internet via bredband, som ingår i hyran. På deras egen hemsida kan du läsa mer!

Strateg - reklambyrå, webbyrå och designbyrå ÖrebroBostäder AB Fredsgatan 20 A Box 8033 700 08 Örebro Telefon: 019-19 42 00 Fax: 019-19 43 00 Mejl: kundcenter@obo.se